SZAKCIKKEK

Amikor már nem hatnak az alakformáló csodakrémek

Vagy a fogyókúra és a sport sem vezet látványos eredményhez...

2008. augusztus 02. 21:46
Szépség Bróker
A magyar nők 93%-át zavarja súlyfeleslege. Sokan szorgalmasan próbálkoznak leküzdeni a pluszt, de különösen nehéz megszabadulni bizonyos testtájakon (pl. a has, a csípők, a comb külső része, alkar, toka) felrakódott zsírpárnáktól. Idővel ezek nem csak esztétikai, hanem pszichés problémákhoz vezethetnek. Ilyenkor érdemes a zsírbontás és az alakformálás aktuális lehetőségeit gorcső alá vetni. Melyik is lehet a legoptimálisabb megoldás?


Amikor már nem hatnak az alakformáló csodakrémek 1.kép

ZsírleszívásMíg 1921-ben Dujarrier francia sebész egyszerűen kimetszéssel oldotta meg a feladatot, addig a tengerentúlon a zsírszövet kikaparásával próbálkoztak. A 70-s évek közepén Fischer Árpád és fia írták le először a vakuum segítségével eltávolított zsírszövet redukciós eljárását, a liposzukciót.

A műtét során egy 3-5 mm-es metszésen keresztül bevezetik be a kanült, majd előre-hátra mozdulatokkal roncsolják a zsírszövetet, s a szövettörmeléket vákuum segítségével szívják le. Egy alkalommal max. 3 liternyi zsírt távolíthatnak el, mert ettől nagyobb mennyiség már többszörösére növelné a műtét kockázatát. A beavatkozás jelentősen megterheli a szervezetet, ezért általában altatásban végzik el. A zsírleszívás után a műtéti felület duzzadt, fájdalmas, nyomásérzékeny és bőralatti bevérzések keletkeznek. A ritkábban előforduló szövődmények, mint az utóvérzés, gyulladás, savógyülem, duzzanat, bőrideg sérülés, bőrelhalás, zsírembólia, aneszteziologiai komplikációk miatt sokan lemondanak a zsírleszívással elérhető eredményről. További térhódítását az is visszafogja, hogy míg a műtét csak néhány órát vesz igénybe, addig a felépüléshez több napra, kényelmetlen, szorító ruhadarab viselésére és 6-8 hétre is szüksége van a páciensnek, hogy a végleges eredményt élvezhesse. A zsírleszívott területen valóban látványos zsírcsökkenés realizálható, azonban gyakran tapasztalható, hogy a visszamaradó bőrfelszín egyenetlen, petyhüdt marad, hisz a bőr rugalmassága határos, csak egy bizonyos mértékig képes visszahúzódni a megnyúlt területről.
Szerencsénkre az utóbbi néhány év mind plasztikai sebészeti, mind kozmetológiai területen újabb zsírbontó és alakformáló megoldásokkal állt elő, amelyek alternatív megoldást nyújthatnak a végérvényesnek tűnő zsírpárnák eltávolítására.

Plasztikai vonalon a PAL (Power Assisted Lipoposty) rendszerű zsírleszívást vezették be, ahol a vibrációs liposzukció során a vékonyabb leszívó kanül percenkénti 4000-es előre-hátra mozgását használják fel a zsírszövet feltörésére, elfolyósítására, majd vákuum segítségével leszívják az elfolyósított zsírsejteket. Ezzel sikerült lecsökkenteni a műtét utáni helyi szövődmények előfordulását és képes lehetőséget nyújtani a kisebb felrakódások és a férfiak fibrotikusabb zsírszövetének eltávolítására is.

Már évtizedekkel korábban is tettek kísérletet az ultrahang és a lézer felhasználásra, de a készülékek pontatlansága és a drágaságuk miatt nem terjedtek el.

Nagyobb műszertechnikai cégek (pl. Syneron, UltraShape ltd.) azonban nem vetették el az ötletet, hanem pontosítva működési elvüket speciális készülékeket dolgoztak ki, amelyek már klinikailag igazolt non-invazív (szike nélküli beavatkozás), és minimál invazív úton látványos testformálásra képesek. A készülékek valamely energiaforrás segítségével mechanikai és/vagy hőhatást eredményeznek a környező terület szöveteiben, s a következő kémiai és biológiai folyamatokat indítják be:

 • az erek kitágulnak;

 • a sejtmembrán permeabilitása javul;

 • a zsírsejtek mechanikailag roncsolódnak, majd elfolyósodnak;

 • a nyirokkeringés javul, mely révén a szöveti salakanyag (cellulit, roncsolódott zsírsejtek) eltávozik;

 • az anyagcsere stimulálása- lebontási és felépítési folyamatok fokozódnak; új, egészséges, rugalmas szövet képes létrejönni;

 • a környező kötőszövetek ATP szintje emelkedik; kollagén és elasztin rostok termelődnek;

 • a feszült, merev izmok ellazulnak;

 • a gyulladások enyhülnek;

UltrahangAz ultrahangos készülékek esetében a kezelőfejen lévő rezgőmembrán az elektromos frekvenciát mechanikus rezgésekké alakítja át. Az ultrahang a szövetekben részben elnyelődik hőhatást eredményezve, részben mechanikus rezgést vált ki és mikromasszázsként hatva, egy sor biokémiai reakciót indít be- lásd a fentebb említett folyamatokat-. Az ultrahanggal működő alakformáló készülékek hatékonysága nagymértékben eltérhet az alkalmazott MHz frekvenciájuk alapján. A gyakorlatban azonban kétféle ultrahang típusú készülék terjedt el: a folyamatos és az impulzushangokat sugárzó. Az első esetében egyenlő intenzitású, folyamatos hangkibocsátást biztosít, amely maximális hőhatása sok esetben kívánatos. Az impulzus ultrahangot kibocsátó készülék egyforma intenzitású, de időben megszakított hullámsorozatokat idéz elő, amely fokozottabb sejtvibrációt vált ki, tehát hatékonyabb eredményt produkál ugyanazon frekvencia mellett. A biztonságot is figyelembe véve előnyösebb ez a megoldás, hisz a hőhatás minimális, veszélyes hő-felhalmozódás nem fordulhat elő impulzushangok esetén. Mivel az ultrahang segítségével bármilyen zsírbontó hatóanyag bejuttatható (vizes, vagy olajos oldat, krém, lipo-hidrogél egyaránt), így a kisebb energia-kapacitású ultrahang készülékek is alkalmassá tehetők alakformálásra. Már hazánkban is elterjedt az egyik igen modern alakformáló ultrahang készülék, a ULTRASHAPE ™. Működésének alapja az úgynevezett fókuszált terápiás ultrahang hatás, amely szelektíven szétroncsolja a zsírsejteket a szervezetben. A kezelés során először orvosi diagnosztizálásra kerül a kezelendő terület pontos zsírtartalma, majd ezt követően egy speciális szoftver leképezi a kezelendő terület háromdimenziós (3D) kezelési zónáját, és kiszámítja a területen szükséges "robbantások" számát és pontos helyét. A kezelő egy pontra csak egy alkalommal tud lőni, így eredményeik teljesen egyenletesek maradnak. A kíván eredmény eléréséhez csupán 2-4 alkalomra van szüksége a pácienseknek. Az UltraShape működési elvét a következő VIDEO mutatja be. Szintén ultrahang hullámokat hoz létre az ULTRACONTUR® alakformáló készülék is, amelyek ellenőrzött amplitúdójúak. A kezelés első szakaszában a zsírsejtek mechanikus és hőhatás révén szétrepednek a fókusz mélységében, ami valódi zsírbontást vált ki. A második szakasz során történik a feltört zsírsejtek kiürülése és elvezetődése az ultrahang-masszázs révén. 4-6 kezelést követően általában 2-5cm körméret csökkenésre számíthat a páciens.

Mindkét eljárás, működési elvéből adódóan orvosi kezelésnek minősül és elvégzése szakorvosi végzettséghez kötött(helytelen beállítás esetén a zsírembólia veszélye fennáll)! Fontos megjegyezések: egyik módszer sem alkalmas nagyobb mennyiségű zsírfelesleg gyors eltávolítására; valamint az ultrahangos alakformálás nem alkalmazható érrendszeri megbetegedéseknél, reumás vagy daganatos betegségben szenvedő pácienseknél sem.
Amikor már nem hatnak az alakformáló csodakrémek 2.kép

Lézer-lipolízisLézer-támogatott „testszobrásznak” nevezik a Syneron™ legújabb fejlesztését, a LipoLite™-ot, amely képes elérni a zsírleszívás eredményességét. A minimál invazív beavatkozás során néhány mm-es bemetszést ejtenek a bőrfelületen, majd bevezetik a lézerfejes (1064nm Nd:YAG) kanült. A zsíroldást kétféle energia-behatással érik el:

 1. Photo-mechanikus destrukcióval: LipoLite™- képes igen rövid fény-impulzusok kibocsájtására ( <150 µsec) kis energiával ( <250 mJ), amely hatására rezgésbe jön a környező zsírszövet, s megbontva azok sejtmembránját, a zsírsejtek szétesnek.

 2. Photo-thermikus destrukcióval: A LipoLite™- magasabb impulzusú (>750 µsec) és nagyobb energia (> 800 mJ) leadására, amely termikus hőt generálva (60° C) elfolyósítja a zsírsejteket. The LipoLite™ (lézer-lipolízis;VIDEO itt!) technológiával minimális a zúzódás és a bevérzés a kezelt területen, hisz a lézerenergia hőhatására a szöveti vér koagulálódik, a sejtek elpárolognak, szétesnek, s a keletkezett szövettörmeléket a felfokozott nyirokkeringés elszállítja. A kontrollált lézer-lipolízis képes fokozni a környező kötőszövet kollagén és elasztin termelődését, ezáltal nem csak testet formál, hanem a kezelés során fiatalítja is a bőrt. Az igen vékony kanül finom, flexibilisen pulzáló lézerfeje képes olyan helyeken is zsírbontásra, ahol eddig a zsírleszívás nehézkes vagy kivitelezhetetlen volt: arc, nyak, karok, térd, hát, vagy a has, a comb, a fenék vékonyabb zsírrétege. A 30-45 percet igénylő beavatkozás után gyorsabb és kellemesebb a gyógyulás folyamata, hisz a műtéti megterhelés és az utófájdalom minimális, valamint a rugalmas (szorító) ruhadarab viselésétől is el lehet tekinteni. Ez a legújabb típusú zsírbontó, ill. alakformáló eljárás csak orvosi vezetés alatt végezhető, és az ősz folyamán hazánkban is elérhetővé válik!

Ha szeretnéd tudni, hogy pontosan mikortól és hol lesz elérhető ez az eljárás, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és időben értesítünk!

ITT a főoldalon, a hölgy képe alatt!

ELOSA Syneron Medical Ltd lézertechnológiával foglalkozó szakemberek fejlesztették ki az ELOS technológiát (Elektro Optical Synergy), amelyben két vagy több technológia szinergikus hatását kihasználva a kozmetológiai kezelések hatásfokát jelentősen megnövelték. Az ELOS egy világszabadalommal védett eljárás, ahol az elektromos energiát a tökéletesen kontrollálható rádiófrekvencia(RF), az optikai (fény) energiát pedig villanófény, vagy dióda lézer, esetleg infravörös fény biztosítja.

Egyedi ELOS alaptechnológián alapuló VelaSmooth™ készülékben a két pólusú RF, az infravörös fény, a vakuum és a kétsoros görgőfej ötvözése révén biztosít igen eredményes cellulit eltávolítást, alakformálást és bőrfeszesítést egy időben. Kezelés kiterjedhet a következő területekre is: has, popsi, csípő, derék, combok, felsőkar, lábszár, áll, toka, alsó orcák. A cellulitos bőr esetén már 2-3 kezelés is kielégítő eredményt mutat, míg a látványos alakformáláshoz, egyénenként igen eltérően, 6-10 alkalomra is szükség van.

A VelaShape™ (VIDEO itt!) készülék egy újabb tagja az „ELOS családnak”, amelyben nagyobb energiák képesek összpontosulni a kötőszövetben megtapadt zsírréteg kioldásra és a cellulit eltüntetésére. A kapott bőrfelület, a zsírleszívás után tapasztaltaktól eltérően, meglepően egyenletes, sima és rugalmas lesz , mivel a helyi hőhatás révén beindul a bőr saját kollagén és elasztin képződése. Az alakformáló kezelés gyors és kimagaslóan eredményes, hisz 40 perc alatt mind a has, a fenék és a comb is lekezelhető. A klinikai vizsgálatok alapján kiderült, hogy már 4 kezelés is elegendő a kívánt hatás eléréséhez. Mindkét készülék alkalmazása javasolt a hagyományos zsírleszívás utáni bőrfelület korrigálására, a természetesen fiatalos, egyenletes és rugalmas testfelszín elnyerése céljából.

Ha szeretnéd tudni, hogy pontosan mikortól és hol lesz elérhető ez az eljárás, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesítünk!

ITT a főoldalon, a hölgy képe alatt!
Amikor már nem hatnak az alakformáló csodakrémek 3.kép

CO2 terápiaSzintén orvosi kontroll alatt végezhető az 1999-ben kidolgozott CO2 terápia, a Carbomed. A beavatkozás során vékony tűvel (d=0,3mm ) széndioxidot (CO2) juttatnak be a bőr alatti rétegbe, amely könnyedén diffundál a kötőszövetben. A széndioxid-terápiában kettő, egymást segítő folyamat ötvöződik: a beáramló CO2 mechanikusan lebontja a zsírsejteket, és a CO2 erős értágító hatása révén fokozza a helyi metabolizmust (salakanyag eltávolítását, tápanyag és az O2 felvételét). A Carbomed kezelés eredményeként egy vékonyabb zsírrétegű, cellulit-mentes, rugalmas bőrfelületet kapunk. Az 5-10 alkalomból álló kezelések rövid időt vesznek igénybe (15 perc), a beavatkozások kényelmesek és hatékonyak is a páciensek nagy százalékánál.

MezoterápiaA mezoterápiás kezelés nem csupán az arc-nyak-dekoltázs fiatalítására alkalmas, hanem látványos eredményeket lehet elérni vele alakformálásnál és cellulit kezeléseknél is, csak mélyebbre kell befecskendezni a hatóanyagot. A megfelelő koktél összeállítása kulcstényező a hatékonyság szempontjából. Az előírásoktól eltérő, egyedileg kialakított hatóanyag-koktélok több esetben nem várt szövődményekkel jártak, ezért Amerikában már megszigorították a mezoterápiás zsírbontás lehetőségét mind a bőrgyógyászok, mind a kozmetikusok körében. Csakis engedélyezett összetételű hatóanyag-kombinációk használhatók fel a mezoterápiás alakformálásra és cellulit kezelésre. Mivel a mezoterápiás zsíroldást lehetővé teszi, hogy olyan helyeken szüntesse meg a zsírfelrakódást, ahol a sebészi zsírleszívás nem lehetséges: toka, felkar, térd belső oldala, csípő, így népszerűsége ma is töretlen. A kezelések hatékonyságát a jól megválasztott kezelési pontok szintén befolyásolják, ezért igen fontos, hogy nagy gyakorlati és elméleti tudással rendelkező szakember végezze a mezoterápiás alakformálást.

Az utóbbi néhány évben a kozmetikai ipar számos alakformáló technológiát vetett be a folyamatosan növekvő igények miatt. Azonban mindegyikénél megfigyelhető, hogy működésük célja nem más, mint hogy a kezelendő területen helyi hőt termeljenek, ami beindítja a zsírbontást és fokozza a nyirok- és vérkeringést, ezzel segítse a salakanyag eltávolítását, valamint a felépítő szöveti folyamatokat. Ha egy új megoldással találkozunk, mégis mi alapján lehet eldönteni, hogy melyik készülék váltja valóra karcsúságról kialakult álmunkat? Érdemes a következő szempontok szerint osztályozni a metódust:

 • fájdalmatlan és kellemes eljárás legyen

 • a lehető legkényelmesebb módon biztosítsa a hatékony kezelést

 • gyors és látványos eredményt hozzon+ tartósan biztosítsa ezt

 • egy-egy kezelés rövid időt vegyen igénybe

 • ne legyen rehabilitációs (gyógyulási) idő, ill. ne hagyjon nyomot a kezelés az adott testfelületen

 • ne kelljen gyakran kezelésre járni

 • és természetesen költség-hatékony legyen

Az alábbi alakformáló eljárások, készülékek már ismertek és a mindennapos gyakorlatban használatosak, amelyek térhódítását az eddigi jó tapasztalatok bizonyítják.
Amikor már nem hatnak az alakformáló csodakrémek 4.kép

RádiófrekvenciaA Tripollar RF technológia (REGEN) lényege a tripoláris rádiófrekvencia, ahol a rádiófrekvenciás áram 3 elektróda (pólus) között áramlik. A bőrbejutás mélysége változtatható, így egy időben melegíti a mély és felszíni szövetrétegeket. A helyileg keletkezett hő hatására a zsírsejtek feloldódnak, fokozódik a vér- és nyirokkeringés, amely felgyorsítja a szöveti anyagcseretermékek elszállítását. A felélénkült oxigénellátás következtében nő a kollagén- és elasztin rostok termelődése, a kezelt bőrfelület feszesedik. Testtájanként 20-25 perces kezelésből 6-8 alkalomra van szükség a kívánt alakformáló hatás eléréséhez. A Perfect Skin Kft. Q-FREQUENCY készülék két külön rádiófrekvenciás (RF) lehetőséget foglal magába. Az egyik a rezisztív 4 pólusú RF, amely a felszínen hat, így azonnal látható eredménye van, de ez az eredmény nem hosszantartó, míg a másik, a kapacitív RF rendszer mélyre hat és így hosszantartó eredményt produkál. 6-8 kezelés követően még hosszú hónapokig "dolgoztatja" a bőrt. Szintén rádiófrekvenciás elven működik a Profiderm RF , a Fusion RF , valamint az Alma Lasers cég ACCENT™ XL és az Accent - Spa RF készüléke is, amelyekben kombinált unipoláris és bipoláris rádiófrekvenciát használtak fel.

IzomstimulációA New life (VENUS) alakformálása izomstimulálás elvén működik. Az un. B.E.A.M technológia nem más, mint irányított mikroáram kontrollált elektromos impulzusa a kezelt bőrfelületen, amely az idegrendszeren keresztül fokozott izomtónust. Az izometriás tónusfokozódás miatt az izom környezetében termelődő hő beindítja a már jól ismert zsírbontó és kollagén, elasztin-felépítő folyamatsort. A kezelések kb. 1 órát vesznek igénybe és 12 alkalom szükséges belőlük. Hasonlóan elven működnek az Ultratone® bio-computerek, Profiderm Elektrostimuláló, vagy a Thermostimulációs készülékek is. Az Elektropolízis (High-Care, Body Star) kezelések során a mikro-áram által kiváltott izomstimuláció és a zsírbontó enzimek aktiválása segít az alakformálásban. Az eredményeik 10-20 kezelés után mérhetőek és látványosak.
Amikor már nem hatnak az alakformáló csodakrémek 5.kép

VákuumDermoterápia® STARVAC SP2-je egyesíti magában a vákuum-masszázs és a „görgő stimulációs” technikát.
STARVAC SP2 készülékben egy speciális dupla kamrás szívócsésze található, amely képes a nagy hatékonyságú, körkörösen hengergető statikus nyirokmasszázst nyújtani a megcélzott problémás területeken. Előnyösen használható az erősen betokosodott, fibrotikus területek átdolgozására, így a férfiak hasi zsírfeleslegénél hatékonynak bizonyul (eltekintve a szívó hatás kellemetlenségétől, ill. fájdalmától).

Az SPM Vákuum-technika a köpölyözés modern formája, ahol a gép szívóhatást gyakorol a bőrre és mély, kötőszöveti masszírozást végez, amely során a zsírsejtek megnyúlnak, a sejtfalak átjárhatóvá válnak, s beindulhat a sérült zsírsejtek eltávozása a nyirokmasszázs által. A kezelés eredményességéhez elengedhetetlen a nagyobb mennyiségű folyadékbevitel! Az LPG készülékek sem működnek mástechnikával, mint vákuummal. A készülékek kezelőfeje hullám formájában beszívja a bőrt, majd elengedi azt. A motorizált hengerek különböző sebességgel, egymástól függetlenül, azonos vagy ellentétes irányban mozognak, s az általuk keletkező szívó erő a szövetek mobilizálását váltja ki. A program intenzitása már személyre szabható az intelligens szoftvereknek köszönhetően. A kívánt alakformálást 35-45 perces kezelésekkel, a megszakítás nélküli, a heti kétszeri, átlagosan 14 alkalomból álló kezeléssor biztosítja.

A vákuum alakformáló hatása egy zsírégető edzéssel társul a Hypoxitraining során. A Hypoxitrainer-ben az alacsony nyomás természetes módón célozza meg a testet, így hatása egyenletesebb és kíméletesebb a szervezet számára. A vákuum és zsírégető edzés együtthatása igen eredményes, hisz kezelésenként 20-50 gramm zsír elégetését is biztosítja. Az egyénileg beállítható terhelés után a fogyás 30-60%-a főleg a csípő,has, fenék, comb régiókról történik, majd további 10% fogyás történik arcról, karról, mellkasról is. A tréninget követő 2-8 órában a felgyorsult anyagcsere következtében további zsírbontással lehet kalkulálni. Megjegyzés: e kezelés során a vendégnek aktívan részt kell vennie, sportolni, nevezetesen bicikliznie kell, kb. 40 percig (de pulzuskontroll alatt)! Látványos fogyáshoz 10-15 alkalomra van szüksége a vendégeknek.

KonturfáslizásA kontúrfáslizó kezelés során a toxikus anyagok ozmózis útján kiszívódnak a kötőszövetből, és közvetlenül a fáslikba kerülnek. A kezelést követő napokban a kitágult szöveti pórusokon keresztül. Pl. a Sea Clay™ Contour Wrap egy speciális mélytengeri agyaggal átitatott fáslizási technika, amely mint óriási "dunsztkötés" a bőr pórusait tágítva elősegíti a toxikus anyagok folyamatos távozását, valamint a lágy kötőszövetet összenyomva, a zsírsejteket simább és szilárdabb izomalapra tömöríti. A bőr és a kötőszövet visszanyeri feszességét és rugalmasságát. Fontos megjegyezni, hogy a módszer hideg eljárás, így elmarad a folyadékveszteség, és az un. szauna hatás. A kezelés körülményessége és hossza (min. 2 óra) miatt főleg Wellness & Spa szállodákban terjedt el használatuk. Azonban az urak igazán kedvelik ezt a kényelmes és fájdalmatlan eljárást a has körfogatának redukálására. 3-5 kezelés után egy-két ruhaméret csökkenével lehet számolni.

A zsírbontás alternatívái ezennel nem zárultak le, hisz a szépségipari cégek továbbra is ontják magukból az újabbnál-újabb módszereket és készülékeket, amelyek a fentebb említett eljárásokat továbbfejlesztve versenybe szállnak a jelen megoldások hatékonyságával és gyorsaságával.

Összeségében elmondhatjuk, hogy a zsírbontó eljárások nem tekinthetők súlycsökkentő, kg-okban mérhető fogyókúrás kezeléseknek, de meggyőző alakformálásra, cellulit megszüntetésére, bőrfeszesítésre alkalmasak. Hatékonyságukat természetesen fokozható a helyes táplálkozási szokások kialakításával és egy fogyókúra párhuzamos bevezetésével.
Azonban minden esetben ügyeljünk a megfelelő mértékű folyadék fogyasztására, amely a felgyorsult vér- és nyirokkeringés támogatásához nélkülözhetetlen. Ellenkező esetben nem csak a kötőszöveti rostokban szaporodhat fel a sejttörmelék és ott fájdalmas cellulitiszt okozhat, hanem a vérben jelentősen felszaporodó mérgező anyagok komolyabb vese- és/vagy májproblémákat idézhetnek elő. Különösen érvényes ez nagyobb kapacitású készülékekkel, orvosi kontrollhoz kötött alakformáló eljárásokra, amelyek előtt érdemes előzetesen konzultációs időt kérni az előnyök és a rizikók pontos megismerése céljából.© 2010 szepsegbroker.hu | Amikor már nem hatnak az alakformáló csodakrémek
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink