SZAKCIKKEK

Vonzóbbak is leszünk plasztikai műtét után?

A szépség mégis belülről fakad?

2013. augusztus 08. 16:32
Gulyás Gabriella Anna
A plasztikai műtét (pl. arcplasztika) után a páciensek fiatalabbnak tűnnek, de nem lesznek vonzóbbak, mutatta ki egy kutatás.


Vonzóbbak is leszünk plasztikai műtét után? 1.kép

Az arcplasztika megfiatalít, és vonzóbbá is tesz?Az arcplasztika visszaforgathatja az idő kerekét, de egy új felmérés szerint nem biztos, hogy növeli a vonzerőt is. A felmérésben egy torontói magánklinika páciensei (42 és 73 év között) vettek részt, akiken 2006 és 2010 között a következő beavatkozásokat végezték el: arcplasztika, nyakplasztika, alsó-felső szemhéjplasztika, szemöldökemelés.

A vizsgálatban résztvevő plasztikiai sebészek 50 kívülálló személyt arra kértek, hogy tippeljék meg a páciensek életkorát plasztikai műtét előtti és utáni fotók alapján, majd állítsanak fel egy rangsort a képeken látott emberek attraktivitását figyelembe véve.
Fényképek készültek az arcról a plasztikai műtétek előtt és az azt követő 6 hónapos periódusban. Ezeken a fotókon a páciensek sem sminket sem ékszert nem viselhettek, sőt semmilyen non-invazív esztétikai beavatkozást, mint például a lézeres bőrfiatalítást vagy a botulinum toxin injekciót sem vehettek igénybe a hat hónap alatt.
Az értékelők vagy a plasztikai műtét előtti vagy a műtét utáni képeket látták a páciensekről, de sohasem mindkettőt. Nem tudtak a kutatás céljáról csak az volt a feladatuk, hogy megbecsüljék a képen láthatók életkorát és 1-10-ig értékeljék aszerint, hogy mennyire találják őket vonzónak. A kutatók semmilyen kritériumot nem adtak meg a pontozáshoz, hogy ne befolyásolják a gondolkodásukat.

Vonzóbbak is leszünk plasztikai műtét után? 2.kép

A fiatalosabb külső nem biztos, hogy vonzóbbá is teszA vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a páciensek átlagosan 3 évet fiatalodtak a plasztikai műtét után, viszont ez nem jelentette azt, hogy vonzóbbak is lettek mások számára.
Dr. Joshua Zimm a kutatás vezető szerint, amikor arcplasztikai műtétet terveznek mindig elmondják a pácienseknek, hogy mire számíthatnak, milyen változásokat láthatnak majd a műtét után. Fiatalosabb lesz a külsejük és ettől energikusabbnak, elégedettebbnek fogják érezni magukat, de nem biztos, hogy vonzóbbak is lesznek!

Egy chicagói sebész Dr. Lauri Casas szerint viszont értelmetlen volt a fenti kutatás, mert az, hogy kit tartunk vonzónak teljesen szubjektív dolog, ezért az eredménynek sincs semmi értelme.

Forrás: JAMA Facial Plastic Surgery online 2012.
Fotók: Maria Eriksson© 2010 szepsegbroker.hu | Vonzóbbak is leszünk plasztikai műtét után?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

1. Dr. Boros   December 30, 2020
Alapos cikk! Hivatkoztam rá a saját összefoglalómban: https://szemhejplasztika-mindenkinek.hu/szemhejplasztika
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink