SZAKCIKKEK

A keserű csokoládé fokozza a bőr fényvédelmét

De nem helyettesíti a napkrémeket a fekete csokoládé!

2010. június 14. 12:19
Szépség Bróker
Egy tanulmány felvetette, hogy a rendszeres keserű csokoládé fogyasztás védi a bőrt az UV sugárzás káros következményeitől. A szakértők ennek ellenére azt tanácsolják, mindenképpen használjunk napkrémet is!


A keserű csokoládé fokozza a bőr fényvédelmét 1.kép

A keserű csokoládé magas flavonoid és antioxidáns tartalmaA kutatásban, melyet a European Dermatology Harley Street-i klinikájának kutatói végeztek, 22 nő vett részt, akik átlag életkora 42 év volt. Három hónapon át az önkéntesek fele napi 20 g, flavonoidokban és antioxidánsokban gazdag keserű csokoládét fogyasztott.
A többi önkéntes is naponta evett csokoládét, ami kinézete alapján azonos volt a keserű csokoládéval, azonban kevesebb flavonoidot tartalmazott. A résztvevők minden nap kontrollált mennyiségű UV sugárzásnak voltak kitéve, hogy megvizsgálják, mennyi idő alatt válik pirossá a bőrük. Az eredmények azt mutatták, hogy akik alacsony flavonoid tartalmú csokoládét ettek, azoknál nem nőtt a tolerált UV sugárzás mennyisége, míg a magas flavonoid tartalmú keserű csokoládét fogyasztók esetében ugyanakkor szignifikánsan nőtt a bőr napfénnyel szembeni ellenálló képessége.
A keserű csokoládé fokozza a bőr fényvédelmét 2.kép

Ne feledkezzünk meg a napkrémekről!A European Dermatology London kutatója és bőrgyógyásza, Dr Stefanie Williams azt is elmondta, hogy a magas flavonoid tartalmú keserű csokoládé, vagy a magas antioxidáns tartalmú ételek fogyasztása nem helyettesítheti ugyan a napkrémek használatát, de azok kiegészítőiként támogathatják a bőr fényvédelmét.
Carina Norris táplálkozás tudományi szakember nem hisz a keserű csokoládé fényvédő hatásában. Szerinte az esetleges jótékony hatásuk elhanyagolható.
Norris nem tanácsolja, hogy összehasonlítsuk a csokoládé fogyasztás és a napkrémek fényvédő hatását. Hozzáteszi: “Táplálkozás tudományi szakemberként nem szívesen reklámozom a flavonoidok fényvédő hatását, ugyanis akkor az emberek azt gondolják, hogy napkrém használata nélkül is szabadon kimehetnek a napra, csak mert ettek magas flavonid tartalmú csokoládét. Bár már több alkalommal tettek közzé tanulmányt a keserű csokoládé egészségvédő hatásáról, Ailsa Higgins, a Champneys vezető táplálkozás tudományi szakembere mégis hozzátette, nem szabad mértéktelenül fogyasztani a fekete csokoládét, mivel ugyanúgy elhízhatunk tőle, mint a többi édességtől. Ahhoz, hogy élvezzük a keserű csokoládé előnyös hatásait, elegendő naponta kis mennyiséget fogyasztanunk belőle.


Mindamellett ne feledjük, napi pár kocka keserű csokoládé (min. 70%-os kakaó tartalommal) hozzájárulhat az egészségünk és jókedvünk megőrzéséhez. A hízás veszélye nélkül ajánlott napi mennyisége: 10-20 gramm= 1-2 dkg.© 2010 szepsegbroker.hu | A keserű csokoládé fokozza a bőr fényvédelmét
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink