SZAKCIKKEK

Női vágyfokozó tabletta

Mellékhatásból új gyógyszer?

2013. június 23. 08:54
Gulyás Gabriella Anna
A flibanserin vágyfokozó hatása megoldás lehet a női libidó kezelésére.


Női vágyfokozó tabletta 1.kép

A flibanserin növeli a szexuális vágyat a hölgyeknélNéhány hete élénk érdeklődéssel számolt be számos hírportál egy még kísérleti fázisban álló gyógyszerről, amit a „Ma este ne drágám, fáj a fejem” címen ismertté vált problémára fejlesztettek ki.
Jelenleg nincs olyan általánosan elismert gyógyszer, ami a női libidó nehézségeit orvosolná, de egy új női vágyfokozó szer, a flibanserin, felkeltette a támogatók és az ellenzők érdeklődését is.
A klinikai vizsgálatokat szponzoráló cég arról számolt be, hogy a menopauza előtt álló nők a flibanserin hatására szexuálisan aktívabbakká váltak, mint azok a hölgyek, akik placebót kaptak. De egy FDA által megbízott független orvosszakértőkből álló bizottság szerint, a libidó csekély növekedése nem ellensúlyozza az előforduló mellékhatásokat, mint például a szédülés és a hányinger.

Női vágyfokozó tabletta 2.kép

Ingadozó libidóNőknél és férfiaknál egyaránt természetes, hogy életük során ingadozik a szexuális vágy szintje. A libidó csökkenéséért okolható például a depresszió, a rossz párkapcsolat vagy a stressz. A hölgyek egy részénél a szexuális érdektelenség jelentős mértékű szorongást idézhet elő, amit klinikailag hypoaktív szexuális vágy zavarként (Hypoactive sexual desire disorder, HSDD) osztályoz a szakirodalom. A kérdés az, hogy mi az ellenszere: pszichoterápia, türelem, változtatások a párkapcsolatban, gyógyszeres kezelés, vagy ezek kombinációja.
Női vágyfokozó tabletta 3.kép

A szexuális vágy fokozására tett gyógyszeres kísérletekDr. R. Taylor Segraves szerint - akinek a clevelandi egyetemen a szexuális zavarok a szakterülete -, a férfiakkal ellentétben a nőknél a nemi vágy zavaráért ritkán felelős valamilyen szervi elváltozás. Véleménye szerint a gyógyszergyártó cégek naivan gondolták, hogy a szexualitás a nőknél ugyanúgy működik, mint a férfiaknál.
Az elmúlt pár évben több módszerrel is próbálták orvosolni a csökkent női libidó problémát. Néhány gyógyszergyártó cég potenciális kezelési lehetőségként a hormonokat hívta segítségül. Azonban 2004-ben, amikor az FDA bizottsága megvitatta a tesztoszteron tapasz kérdését a petefészekeltávolító-műtéten átesett nőknél, a szakértők aggodalmukat fejezték ki a termékkel kapcsolatban, mivel az megnövelheti a rák és a szívinfarktus kockázatát. Dr. Segraves szerint a tapasz hiányában néhány orvos férfi tesztoszteron gyógyszereket ír fel kisebb adagban a női páciensei számára. Nem tudni, hogy ez mennyire biztonságos, hiszen még nincsenek hosszútávon vizsgált eredmények, mondta Segraves professzor.
Flibanserin női vágyfokozó tabletta
Flibanserin női vágyfokozó tabletta

Flibanserin az új vágyfokozó tabletta?A legújabb kísérleti szer, a flibanserin egy harmadik utat kínál a női libidó kezelésére. A gyógyszert először antidepresszánsként fejlesztették ki, azonban Dr. Segraves szerint nem sokat ért a depresszió elleni küzdelemben. A gyártócég azonban újrahasznosította a terméket miután a depresszióban szenvedő nőkre gyakorolt hatását vizsgáló kutatás mellékhatásként megnövekedett szexuális érdeklődésről számolt be.
A gyógyszerrel kapcsolatos észak-amerikai kutatások, amiket még a változó kor előtt álló nőkkel végeztek, kimutatták, hogy a pirulát szedőknél nőtt a kielégítő együttlétek száma, míg a naponta placebot szedő nők nem tapasztaltak változást.
Dr. Nada L. Stotland szerint, aki a chicagói Rush Medical College pszichiátria professzora, a problémakör mélyebb kivizsgálást igényel. Véleménye szerint óvatosnak kell lenni, hiszen nagy az érdeklődés egy ilyen gyógyszer iránt, így ha engedélyezik, az emberek gyorsan, kontroll nélkül bekapkodnák.

Forrás:www.nytimes.com
© 2010 szepsegbroker.hu | Női vágyfokozó tabletta
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink