SZAKCIKKEK

Új étkezési zavarok?

ortorexia, exorexia, drunkorexia

2012. május 27. 21:24
Gulyás Gabriella Anna
Manapság az egyre gyakoribb étkezési zavarok, mint az anorexia és a bulimia mellett új betegségek ütötték fel fejüket, úgymint az ortorexia, exorexia és a drunkorexia. A táplálkozási problémákkal járó zavarok hátterében nagyon gyakran komoly pszichés zavar áll. Egy ártatlannak tűnő fogyókúra is átcsaphat később komoly betegséggé.
Vizsgáljuk meg ezeket a betegségeket közelebbről is.


 Új étkezési zavarok? 1.kép

ORTOREXIAAz ortorexia egy új, a táplálkozással összefüggő betegség, melyet először dr. Steven Bratman amerikai pszichológus írt le 2001-ben.
Az ortorexiások betegesen figyelik, hogy amit esznek, az egészséges-e. Jellemzően csak bio élelmiszereket fogyasztanak és szénsavmentes ásványvizet isznak. Kórosan soványak, már már mániákus étkezési szokásaik vannak, inkább koplalnak semmint szerintük káros, egészségtelen élelmiszert kelljen enniük. Felmérések szerint ez a megszállott egészséges életmód függőség főként nagyon jól képzett és jól szituált fiatal nők betegsége, olyanoké, akik meg is engedhetik maguknak a jóval drágább bio élelmiszerek megvásárlását.
Az ortorexiások szokatlan diétájuk miatt elszigetelődhetnek, kirekesztődhetnek családi, baráti, társadalmi kapcsolatokból.

dr. Steven Bratman weboldalán található egy teszt (ORTO-15) a betegséggel kapcsolatban:
 Új étkezési zavarok? 2.kép

EXOREXIAAz exorexiások testedzés függők, akik egészségtelenül betegre sportolják magukat. A média is azzal bombáz minket, hogy legyünk fittek, fiatalosak, szépek és egészségesek; a fogyni vágyók közül pedig egyre többen választják a testmozgást a koplalás helyett.
Ez a betegség is leggyakrabban egyszerű, hétköznapi egészséges életmódra törekvéssel indul, majd később, öngerjesztő folyamatként az edzés válik az élet értelmévé. A napi edzés elmaradása pszichés tüneteket vált ki, úgymint a szorongás, pánik és depresszió. Súlyosabb esetekben a sportolás megtervezése lefoglalhatja az érintett minden idejét, tönkretéve ezzel számos szociális kapcsolatát és munkahelyi teljesítményét.
Az exorexia is inkább fiatal nők és férfiak betegsége. Hiába azonban a túlzásba vitt testmozgás, ha továbbra sem elégedettek külsejükkel.

 Új étkezési zavarok? 3.kép

DRUNKOREXIAA drunkorexiások egész nap koplalnak, hogy az esti összejövetelek, partik alkoholos italainak javára megspórolják az elfogyasztható napi kalóriamennyiséget.
Ez is főként a fiatal hölgyeket érintő betegség, akiktől környezetük elvárja, hogy alkalmanként igyanak, a bulikon való alkoholfogyasztás sikknek számít, a karcsúság és szépség viszont szintén követelmény.
Kutatások szerint az egyetemista lányok 30 százaléka kész rá, hogy inkább ne egyen, de szabadon ihasson barátaival.

„ Vannak olyan nők, akik nem mernek a szájukba venni egy szem szőlőt sem, de nem okoz nekik gondot egy sör legurítása.” – nyilatkozta Douglas Bunnell egy amerikai rehabilitációs központ igazgatója a témával kapcsolatban.
Ezen zavarok gyógyításában a családon és a barátokon, a környezeten kívül nagy szerepe van a pszichoterápiának is. Mivel sokáig lappangó betegségről van szó, nagyon fontos, hogy időben felismerjük és kezeljük. Ha még nem hatalmasodott el, sok türelemre, megértésre, támogatásra van szükség, súlyosabb esetekben viszont csak szakember segítsége jelenthet megoldást.

Forrás: www.shtrend.hu
© 2010 szepsegbroker.hu | Új étkezési zavarok?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink