SZAKCIKKEK

A táplálkozás a bőr öregedését is befolyásolja

Lehet, hogy az étrend a kulcs?

2014. december 31. 13:49
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Szabó Judit Anna
Bőrünk egészsége tényleg a táplálkozásunktól függ?


A táplálkozás a bőr öregedését is befolyásolja 1.kép

Az öregedés fogalmaAz öregedés az egész szervezetet érintő természetes fiziológiai folyamat, mely nem egyik napról a másikra következik be, hanem egy fokozatosan kialakuló folyamat eredménye. Hogy mikor öreg valaki, azt nem csak az életkora határozza meg, hanem a szervezet öregedési folyamatai, melyek eltérő képet mutathatnak egyes embereknél. Az érzéki csalódásokat a különféle fiatalító eljárások még tovább fokozzák és ezek a beavatkozások a jövőben, az életkor kitolódásával párhuzamosan, egyre gyakoribbá fognak válni.
Bőrünk éppúgy öregszik, mint a májunk vagy a vesénk, csak épp velük ellentétben állandóan szem előtt van, ezért a funkció csökkenésen kívül esztétikai problémát is okoz.

A bőrt folyamatosan érő külső és belső hatások

, mint például az
- UV-sugárzás
- a légszennyezés
- allergének
- fizikai, mechanikai hatások
- hormonális változások
- és a táplálkozásból eredő kihívások megváltoztatják annak fiziológiai, funkcionális és tápanyag egyensúlyát.


Az nem új keletű evidencia, hogy a táplálkozásunk jelentősen befolyásolja az egészségünket. Már az egyiptomiak is felfedezték, hogy egyes növények magjaiból készített étel megakadályozhatja a farkasvakság kialakulását, ugyanezen okból tanácsolták később a középkori orvosok a máj fogyasztását. Vagyis felfedezték az A-vitamin jótékony hatását. A különböző és állandóan változó diéták, az egyes tápanyagok, vitaminok és nyomelemek hatásait a szervezetre már régóta vizsgálja a tudomány. Azonban csak az utóbbi 10 évben kezdtek el kutatni a táplálkozás és a bőr öregedésének összefüggése irányában.
A táplálkozás a bőr öregedését is befolyásolja 2.kép

Bőrünk egészsége tényleg a táplálkozásunktól függ?Ha röviden akarnánk válaszolni a kérdésre, természetesen nem. A bőr működését számos külső és belső tényező befolyásolja, erről írtunk már korábban is. Nem mindegy milyen géneket öröklünk, dohányzunk-e, mennyit alszunk,milyen stresszes az életünk, megfelelően védekezünk-e a nap károsító hatása ellen, milyen rendszeresen és hogyan ápoljuk bőrünket és még sorolhatnánk. Ehhez a hosszú listához csatlakozik immár az a tény is, hogy nem mindegy, hogy mit eszünk. A megfelelő étrend mellett azonban szükség lehet különféle táplálék kiegészítők, vitaminok adagolására is az egészséges és szép bőr érdekében. Számos vitamin, a koenzim Q10, az esszenciális zsírsavak, proteinek, peptidek, aminosavak és nyomelemek képesek befolyásolni a bőr öregedés folyamatát derült ki az utóbbi évek vizsgálataiból. Két részes cikkünkben szeretnénk körüljárni, hogy az egyes tápanyagok, vitaminok és nyomelemek hogyan, miképpen befolyásolják a bőröregedést, de előbb nézzük meg miért fontos, hogy egészségesen működjön a bőrünk.
A táplálkozás a bőr öregedését is befolyásolja 3.kép

Miért fontos az egészségesen működő bőr?A bőr, a legnagyobb kiterjedésű emberi szerv,súlya a zsírszövet nélkül, kb.3 kg, felszíne nagyjából 1,8 nm. Szerkezete és működése révén véd a környezet káros hatásaival szemben, mechanikai védelmet nyújt a horzsolás, ütés, nyomással szemben, megakadályozza a víz és az elektrolitok kiáramlását és a káros anyagok (mérgek) felszívódását. Védelmet biztosít a patogén baktériumok és gombák megtelepedésével szemben. Egyes szervrendszerekkel való kapcsolata révén részt vesz a kiválasztásban, a hőszabályozásban, a légzésben és egyes idegi tevékenységben. A bőr felépítésében többféle ásványi anyag, vitaminok, enzimek és más alkotó elemek vesznek részt, amelyek egymáshoz viszonyított aránya az életkor és a bőrt érő károsító hatások függvényében változhat. A bőrt tápláló elemek megfelelő arányú jelenléte nagyon fontos ahhoz, hogy ez a kiterjedt szerv maradéktalanul el tudja látni komplex funkcióját.
A ráncok kialakulásáért:
a fehérjék, a foszfor, a kálium, az A- és C-vitamin elégtelen bevitele,
míg az időskori bőrszárazság és sorvadás kialakulására
a csökkent linolsav (omega-3, omega-6) és C-vitamin fogyasztás volt hatással.


A

C-vitamin

és a linolsav bőröregedést késleltető hatását a citrusfélék, paradicsom, paprika és még számos gyümölcs fogyasztásával érhetjük el.

Linolsavat

tartalmaznak a zöld levelű zöldségek, a dió és a szója olaj, hal és halolaj.
Az

A-vitamint

(retinol) külsőleg, ránctalanító készítményekben alkalmazza a kozmetikai ipar, táplálék-kiegészítőként fogyasztva nem bizonyított. Mindenesetre az kiderült, hogy a ráncosabb hölgyek kevesebb fehérjét és A-vitamin tartalmú élelmiszert fogyasztottak. A-vitamint tartalmaz a tej és a tejtermékek (főleg vaj, tejszín), a belsőségek (főleg a máj), a tojássárgája, a tengeri halak, a sötétzöld levélzöldségek (pl. saláta, brokkoli), a sárga zöldségek (pl. sárgarépa, sütőtök) és sárga gyümölcsök (pl. sárgabarack).

Cikkünk második részében sorra vesszük, hogy milyen tápanyagokra van szüksége a bőrnek, hogyan őrizhetjük meg fiatalos külsőnket a táplálkozásunk segítségével.

Forrás: https://www.prime-journal.com/the-fight-against-skin-ageing-a-review-of-diet-and-nutraceutical-interventions-part-i/
© 2010 szepsegbroker.hu | A táplálkozás a bőr öregedését is befolyásolja
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink