SZAKCIKKEK

Az arc csontjai és izmai is öregszenek: az orca beesik, a fiatalos arc háromszöge megfordul

Az öregedés során a lágy szöveteken kívül az arccsontok és az arcizmok is változnak, az orca beesik, a háromszög megfo

2014. április 02. 16:55
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Szabó Judit Anna


Az arc csontjai és izmai is öregszenek: az orca beesik, a fiatalos arc háromszöge megfordul 1.kép

Hogyan öregszik az arcunk?


1. Az arc csontállományának csökkenéseEgy ember korát első ránézésre az arca alapján állapítjuk meg. A felszínen alapvetően a ráncok, a megereszkedett bőr látszik, de a lényeg a mélyben rejtőzik. Az öregedés során a lágy szöveteken kívül az arccsontok és az arcizmok is változnak. Az arc alsó vonalát adó állkapocscsont szöge megnövekszik, a csont hossza viszont csökken idősebb korban, ami a csontállomány vesztéssel magyarázható.

2. Az állkapocs tömegének és szögének megváltozásaAz állkapocscsont alakja nagyban meghatározza az arc formáját, így változásai jelentősen befolyásolják az arc esztétikai megjelenését. Az állkapocscsont tömegének és szögének együttes változása sokkal meghatározóbb jelentőségű, mint az arc és a nyak lágy részeinek öregedése , feszességének csökkenése, ami például a toka kialakulásában mutatkozik meg.


3. Az íny és az arccsont sorvadása beesetté teszi az arcotFogorvosok szerint a kialakult foghiányok, illetve az íny sorvadása, egyenetlensége miatt az arc is megváltozik, idősebbnek nézünk ki. A helyzet még súlyosabb, ha a kezeletlen ínybetegség az alatta lévő csont lebomlását eredményezi. A csont lebomlása végül pedig az arc megjelenését is megváltoztatja. Amint a fog kiesik, nincs ok arra, hogy a csont megmaradjon, végül az ajkak és az orca beesik, vagy ráncok alakulnak ki az ajkak körül és az orca környékén. A Plastic and Reconstructive Surgery szakfolyóiratban nemrégiben megjelent kiadványában a szerzők kimutatták, hogy az állkapocs, a szemgödör és az orca csontvesztése úgy öregíti az embereket, amin sem a facelifting (plasztikai műtét), sem egyéb bőrfeszesítő orvosi és kozmetikai beavatkozás sem segíthetnek.

Az arc csontjai, arcizmai és zsírtasakjaik is sorvadnak, a bőr feszessége csökken: a fiatalos arc háromszöge megfordul
Az arc csontjai, arcizmai és zsírtasakjaik is sorvadnak, a bőr feszessége csökken: a fiatalos arc háromszöge megfordul4. Az arc zsírtasakjainak fokozatos leépülése okozza az orca beesését és a fiatalos arcvonások eltűnésétHa megnézünk egy fiatal arcot, akkor azt látjuk, hogy kerek és szépen kitöltött. Egy fordított háromszöget alkot az áll és a két arccsont. A két arccsont az alap. Az öregedési folyamat kapcsán ez a háromszög megfordul és az alap alulra kerül. Vagyis „nehézzé" válik az arc a bőr megereszkedése miatt. Először az arc középső részén jelentkezik a volumenhiány, amely az arc zsírtasakjainak sorvadása miatt alakul ki. A beesett orca fáradt kinézetet kölcsönöz az arcnak. Az arcszobrászat feladata ennek a volumenhiánynak a pótlása és az arc megfordult háromszögének visszafordítása, mely során a lecsúszott hangsúlyt visszahelyezzük az arc középvonalába. Tehát a volumenpótlásra, az arc fiatalos arcvonásainak visszaállítására kell fókuszálni és nem az apró ráncokra.


A zsírtasakok adják az arc volumenét, ezek zsírtartalma csökken az évek során, majd az orca beesetté válik
A zsírtasakok adják az arc volumenét, ezek zsírtartalma csökken az évek során, majd az orca beesetté válik

Arcfiatalítás a természetes vonalak megtartásávalAz öregedő arc rugalmatlanná, petyhüdtté válásával az arc és a szem körüli terület, valamint a szemöldök, az orca, az áll- és nyakrész lógása idősebbnek mutathat bennünket valós korunknál. Alkati tényezők miatt akár 40 éves kor előtt is kialakulhat az orca és a szemöldök megereszkedése, de nincs ok elkeseredésre, mert számos megoldás létezik ma már a probléma megoldására.
A ráncfelvarrás (face lifting, arcplasztika műtét), a ráncfeltöltés és a botulin-kezelés igen népszerű és gyakori esztétikai beavatkozás, azonban az arc fiatalos arcvonásainak visszahozására önmagukban nem alkalmasak. A természetes, eredeti arcvonások visszaállítása csakis három lépésben történhet:

- 1. A felszín alatti struktúrák helyreállítása
Ha megnézünk egy fiatal arcot, akkor azt látjuk, hogy kerek és szépen kitöltött. Először az arc középső részén jelentkezik a volumenhiány, ami egy fáradt kinézetet kölcsönöz az arcnak. Az arcszobrászat feladata ennek a háromszögnek a visszafordítása, hogy a lecsúszott hangsúlyt visszahelyezzük az arc középvonalába. Ezért kell elsősorban ott volument pótolni, tehát ki kell emelni a felső arccsontot!
A másik megoldás a műtét nélküli mikrokanülös arcformálás, ami jóval kíméletesebb a korábbi tűs arcfeltöltő eljárásnál és előnye, hogy a mikrokanüllel egyenletesebben oszlatható el a feltöltő anyag.
Harmadikként a liquid facelift arcfiatalító eljárást említenénk, ami egyre közkedveltebb megoldás a páciensek körében, hisz a személyre szabott arcfiatalító technikák kombinációja az egyén eredeti arcvonásait adja vissza. Egy-egy liquid facelift megoldás 20-40 perc alatt, akár „ebéd időben” is elvégezhető. Hatásukat gyorsan kifejtik és már néhány percen belül látványos arcfiatalító eredményt tapasztalhatnak a páciensek.

A fogászati probléma és az ínysorvadás miatti orcabeesést szintén lehet enyhíteni arcszobrászati/ liquid facelift megoldásokkal, valamint állcsont plasztikával, szájsebészeti és botulinos injekciók segítségével.


Emma Thomson 10 évet letagadhat valódi korából
Emma Thomson 10 évet letagadhat valódi korából
- 2. A bőrfeszesítés , a bőr kollagén és elasztin tartalmának növelése, a bőr kötőszövetnek fibroblaszjainak aktiválása és a mimikai izmok lazítása. Pl.: rádiófrekvenciás/ PELLEVE, VIVACE, fókuszált ultrahangos kezelés/ UTIMS HIFU, Doublo HIFU, kollagén inj/ Biolifting, botulinos injekció, kollagénstimuláló kezelések, stb.

- 3. A bőrfelszín egyenetlenségének megszüntetése (pl. aknes hegek, barna foltok, bőrszárazság, egyéb bőrhibák): Pl.: Co2 frakcionált lézerkezelés, kémiai hámlasztás, stb.


Példaértékű Emma Thompson természetes összhatású arcfiatalodásaVégül, de egyáltalán nem utolsó sorban példaként állhat előttünk Emma Thompson megfiatalodása. A színésznő most 55 éves, de a szerencsés, több lépcsős orvos-esztétikai kezelések ügyes kombinációjával 10 évet is lefaragott 55 évéből úgy, hogy karakteréhez tartozó ráncait még most is büszkén viseli. Emma Thompson reményt adhat a 50+-os nők számára, akik plasztikai sebész nélkül, de az ápolt megjelenésükre (egészséges bőr, fogak) ügyelve a természetes fiatalító folyamatok felgyorsításával szeretnének megújulni.© 2010 szepsegbroker.hu | Az arc csontjai és izmai is öregszenek: az orca beesik, a fiatalos arc háromszöge megfordul
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák


Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink