SZAKCIKKEK

A szép külső gazdaggá is tesz?

Vonzó megjelenés magasabb jövedelem

2014. január 22. 12:32
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Szabó Judit Anna
A közgazdászok szépségprémiumnak nevezik azt a jelenséget, amikor egy vonzó megjelenésű ember az élet minden területén sikeresebb és gazdagabb.


A szép külső gazdaggá is tesz? 1.kép

Minél szebb valaki annál többet keresA vonzó külső sok szempontból előnyökkel jár, könnyebb párt találni, jobban érvényesülhetünk a munkaerőpiacon és többet is kereshetünk. Az elmúlt 20 évben számos közgazdász bizonyította már az összefüggést a szépség és a gazdaság illetve a sikeresebb élet között. De mi lehet ennek az oka?
Daniel Hamermesh és Jeff Biddle a Labor Economics Journalban közzétett kutatása szerint az attraktív emberek többet keresnek, mint kevésbé vonzó társaik. Amerikában a sármos férfiak 5 százalékkal többet keresnek kevésbé kellemes külsejű társaiknál, a nőknél ez az arány 4 százalék. A vonzó külsővel rendelkezők 10-15%-kal is többet kereshetnek ez a különbség pedig évente mintegy 230.000 dollár! Ráadásul a csúnyácska alkalmazottak az előmenetelnél is hátrányos pozícióba szorulnak. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a vonzó külső egyértelmű társadalmi és gazdasági haszonnal jár. A kutatók azt gondolják, hogy a szépség iránti fogékonyságunk és részlehajlásunk genetikailag kódolt, kultúrától független attitűd lehet. A másik lehetséges válasz, hogy ha szép embereket nézünk pozitív érzésekre asszociálunk. Valami történik az agyban így a szép arcokra erőteljesebben reagálunk és ezt nem tudatosan tesszük, vélekednek a kutatók. Az emberi arcoknak nagy hatalma van fölöttünk. A szépséggel kapcsolatos előítéletünk erősen befolyásol minket öntudatlanul is, erre oda kell figyelnünk – mondták a szakemberek.
A szépség –sikeresség vonalat először boncolgató Daniel Hamermesh közgazdász szerint érdemes időt és pénzt fordítani külső megjelenésünkre, hiszen ez a befektetés jó eséllyel megtérül.

Marissa Mayer a Yahoo főnöke
Marissa Mayer a Yahoo főnöke

Vonzó cégvezető magasabb tőzsdei árfolyamEgy nemrégiben közzétett vizsgálatban 677 nagyvállalat igazgatójának arcvonásait vizsgálták az ún. Facial Attractiveness Index (FAI) alapján. A vizsgálat megállapította többek között, hogy az attraktív vezérigazgatók jövedelme sokkal magasabb volt, mint átlagosabb kinézetű társaiké, vagyis létezik szépségprémium. Azt is megfigyelték, hogy a vonzó külsejű vezetők kinevezése napján a cég részvényeinek árfolyama magasabb volt, mint a kevésbé vonzó cégvezetőké. A szép cégvezetők televíziós szereplése is pozitív hatással volt a részvények árfolyamára, valamint ezek a vezetők jobb tárgyalási pozícióban vannak, jobb szerződéseket köthetnek, mint az átlagosabb kinézetűek.
A befektetők szemében is értékesebb az a cégvezető, aki attraktív külsővel bír, példaként említik Marissa Mayert a Yahoo újonnan kinevezett főnökét, aki az attraktivitást mérő tízes skálán 8,45 pontot kapott, a Yahoo árfolyama pedig vezetése alatt 160%-kal felértékelődött.

Arc analízis a Facial Attractiveness Index (FAI) alapján
Arc analízis a Facial Attractiveness Index (FAI) alapján

A szépség és az ész kizárják egymást?Nehéz függetleníteni magunkat az állásinterjún attól, hogy ki hogy néz ki, mondják vállalati HR vezetők. A kiválasztást sokszor befolyásolja a szimpátia és a külső megjelenés. Amerikában a szépség és sikeresség utáni vágy odáig fajult, hogy sokan hajlandóak rengeteg pénzt költeni plasztikai műtétekre, csak hogy megfeleljenek az elvárásoknak illetve, hogy minél előnyösebb pozícióból indulhassanak a munkaerő piacon, vagy az előléptetéseknél. Magyarországon még nem született vizsgálat arról, hogy hányan végeztetnek plasztikai műtéteket pusztán a karrierjük érdekében. Reméljük nagyon kevesen. Hogy mit tekintünk szépnek és vonzónak, az számos dologtól függ. Hajdan a telt idomok gyönyörködtettek, később a soványabb alkat, majd a sportos jött divatba, szerencsére minden korban akadt erre is arra is „vevő”.

Az első benyomás fontosságának céljából a hölgyek csak illusztrációk, egyéb képességeikről nem készült felmérés
Az első benyomás fontosságának céljából a hölgyek csak illusztrációk, egyéb képességeikről nem készült felmérés

A szépség fogalmaA szépség fogalmát mégis lehet általánosítani: a szépség nem más, mint az egészséges, harmonikus és ápolt külső, ami kiegészülve a rátermettséggel és önbizalommal tökéletes ajánlólevelet nyújt egy sikeres magánéleti és munkahelyi élethez.
Akadnak bőven olyan emberek is, akiknél a szépség és az okosság egymást kizáró tényezők és nők esetében úgy vélik, szépségük épp kizárja, hogy jó munkaerők legyenek. Ezt nevezhetjük „szőkenő-szindrómának” is, ami érdekes módon a férfiakat nem érinti. A férfiak természetesen lehetnek szépek is és okosak is egyszerre.
Talán épp ennek a „szőkenő-szindrómának” köszönhető, hogy igen sok magas végzettségű nő tüntetőleg nem visel semmilyen sminket, nem jár rendszeresen kozmetikushoz, fodrászhoz, vagy nem visel divatos ruhákat, nem használ parfümöt, nehogy ezzel felvegyék a „buta nők” jelmezét.
Joseph T. Halford és Hung-Chia Hsu egy weboldalt hoztak létre anaface.com címen, ahol bárki megmérheti a saját attraktivitási indexét. Nem kell mást tenni, mint feltölteni egy fényképet és követni az utasításokat. Próbáljátok ki! Az eredményt azért nem kell véresen komolyan venni, hisz ez csak az arc alapján ad egy közelítő mérőszámot az első benyomásról, és szerencsére a munkahelyi interjúkon nem csak a külső, hanem a belső értékek is mérlegre kerülnek.


A szép külső gazdaggá is tesz? 5.kép

Te melyik hölgynek adnál magasabb fizetést?Mondjuk, ha cégedhez új munkatárat kellene felvenned, akinek az ügyfelekhez kellene kijárni, akkor melyik hölgyet vennéd fel és melyiknek adnál magasabb fizetést? Első látásra dönts!
IDE írd le a nő számát és véleményedet!

Forrás: www.forbes.com, www.medicalonline.hu,

© 2010 szepsegbroker.hu | A szép külső gazdaggá is tesz?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák


Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink