SZAKCIKKEK

Nem divat már a barna bőr!

A napfürdőzés és a szoláriumozás káros hatásai

2009. június 28. 18:38
Szépség Bróker
Már évek óta a világosabb bőr trendje uralja a divatvilágot, s ezzel dicséretes módon az egészség- tudatosabb életstílus követésére késztett. De talán nem eléggé, hisz jelenleg is emelkedik a bőrrákos (melanoma) esetek száma szerte a világon.


A porcelánbőrű Anne Hathaway
A porcelánbőrű Anne Hathaway
Talán mégsem kerül napvilágra elég megdöbbentő adat, vagy fotó, amely bizonyíthatná a napsugárzás és a szoláriumozás romboló hatását. Ezért is indított egy újabb vizsgálatot a német néhány éve az ADP német bőrgyógyász társaság. Az adatok összegzése szerint tavaly (2008) 14 millió 18 és 45 év közötti német szoláriumozott rendszeresen. A 18 éven aluliak közül 4 millió jár rendszeresen, azaz havonta legalább egyszer szoláriumba.
A bőrgyógyászok felmérése alapján a 35 év alatti szoláriumozók körében 75 százalékkal magasabb a melanóma kialakulásának valószínűsége. A melanóma a bőrrák harmadik leggyakoribb formája, de ennek a fajtának a legmagasabb a halálozási rátája.

melanoma , a halálos kimenetelű bőrrák dermatoszkópos képe
melanoma , a halálos kimenetelű bőrrák dermatoszkópos képe
Ezekre az adatokra hivatkozva, pénteken ( 2009.06.19.) a német parlament alsóháza elfogadta azt a tervezetet, amely MEGTILTJA a szolárium használatát 18 éven aluliaknak. A rendelet törvénybe iktatásához hozzájárult, hogy az Egyesült Államokban több államban már évek óta tiltott a fiatalok számára a szolárium használata. Ugyanis a 18 éven aluliakat különösen veszélyezteti a káros UV-A sugarak. Azonban az idősebbeknek is jobban meg kellene fontolniuk, hogy mennyire óvják a bőrük egészségét. Bár a modern szoláriumgépek megszűrik az UV-B sugarakat, de az ugyancsak káros UV-A sugarak ellen semmilyen védelmet nem nyújtanak.

Pedig itt a kánikula. Nagy a kísértés, hogy a csábító napsugarak bűvöletébe essen az ember, s relaxálva és gondolataiban elkalandozva napfürdőzzön a legveszélyesebb órákban (11.00 - 15.00) is. Pláne, amikor társaságban élvezhetjük a tenger hullámait, vagy ha napimádó barátnőnk unszolására a tűző napra kifekszünk, akkor igazán ciki kalapban és pólóban feszengeni mellettük. Pedig érdemes extra óvatossággal bánni bőrünkkel, hisz ebben az évben sem csökkent a veszélyes napsugárzásos (UVB, UVA) órák száma. Májustól folyamatosan hallhatjuk a reggeli hírekben, hogy aznap a napsugárzás mennyivel lépi át a tolerálható szintet.

Lindsay Lohan önbarnított bőre
Lindsay Lohan önbarnított bőre
Megnyugtató, hogy a kozmetikai ipar számos áthidaló megoldással szolgálja a barna bőr mellett voksolókat. Már létezik egy teljesen kockázatmentes barnító eljárás, hogy szép egészséges napbarnított színünk legyen – az önbarnító krémek és a barnító spray-k. A választék hatalmas és mindenki találhat kedvére és bőrtípusához valót. Sőt, a vezető kozmetikai cégek több olyan krémet, arcpírt és púdert hoztak forgalomba, amelyekkel tökéletesen reprodukálható a napbarnított, fiatalosan csillogó arcbőr és dekoltázs is.

Lindsay Lohan felismerve az önbarnítók térhódítását, áprilisban bemutatta a saját önbarnítókrém vonalát, a Sevin Nyne-t. Ennek különlegessége a tartós és egyenletes barnaságért felelős karamell és goji bogyó kivonat. Ráadásul a spray kellemes kókuszillatot áraszt. Ezzel a legújabb termékkel az ifjú hollywoodi híresség valóban divatot teremthet.
© 2010 szepsegbroker.hu | Nem divat már a barna bőr!
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink