Az arc "külcsínének" alakulását követték a brit St. Andrews Egyetem kutatói hat héten át mérve 35 ember zöldség- és gyümölcsfogyasztását. Akik átlagosan 2,9-szer többet ettek a növényi táplálékokból, mint előtte, azok egészségesebbnek tűntek másfél hónap elteltével, akik pedig
3,3-szer többet tömtek magukba a friss zöldségekből, azoknak az arcuk kifejezetten vonzóbbá is vált. A kutatók nem hagyatkoztak pusztán a szemükre, hanem olyan kamerát használtak a fényképezéshez, amely mérni képes a bőr színárnyalatait, fényességét.
Az egészséges arcszín eléréséhez a leghatásosabb a
paradicsom, a pirospaprika, a sárgarépa, a brokkoli, a spenót és a tök. Ugyancsak pozitívan befolyásolja a bőrszint az a
lma-, cseresznye- és áfonyaevés. Ezek a gyümölcsök vérbőséget okoznak a bőrfelületen.
"Azt hittük, hogy azoknál az alanyoknál lesz a legnagyobb a változás, akik a kísérlet előtt nagyon kevés zöldséget és gyümölcsöt ettek, de nem így történt:
mindegyikük megszépült" - idézte Ross Whiteheadet, a kísérlet vezetőjét a The Daily Mail című brit lap.