SZAKCIKKEK

Jó alvás, szép bőr!

Az alvás minősége befolyásolja a bőr öregedési folyamatait

2013. november 26. 12:43
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center, Gulyás Gabriella Anna
A fokozott UVA-UVB terhelés hatására kialakult mély ráncok és pigment foltok megjelenésén a minőségi, kielégítő alvás sem segít.


Jó alvás, szép bőr! 1.kép

A szép bőr feltétele a jó alvás?A Case Western Reserve Egyetem vizsgálatából kiderült, hogy a rosszul alvók bőre lassabban regenerálódik és gyorsabban öregszik. A kutatást az Estée Lauder kozmetikai cég támogatásával készült.
Már több tanulmány is bizonyította, hogy összefüggés van a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és a bőr állapota között. A SCINEXA bőr öregedését osztályozó pontozási rendszer szerint a rossz alvók bőre fokozottabban mutatja az öregedés jeleit, úgymint a finom ráncok kialakulása, egyenetlen pigmentáció, megereszkedett bőr és tónus csökkenés. A keveset alvó nők bőre rosszabbul reagál a káros környezeti hatásokra, pld. az UV-sugárzásra, lassabban regenerálódik, és korábban mutatkoznak az öregedés jelei – mondta a kutatást vezető Dr. Elma Baron.
A Dr. Baron vezette vizsgálatban 60, menopauza előtti, 30 és 40 év közötti nő vett részt. A résztvevők fele a rossz alvó kategóriába került, az alvás időtartama és a PSQI (Pittsburgh Sleep Quality Index) eredménye alapján. A PSQI egy standard skála, ami az alvás minőségét méri. A résztvevőket különböző nem invazív beavatkozásoknak vetették alá, mint például az UV- fény (szolárium). A kísérlet során a tesztalanyok alvásnaplót vezettek egy héten át, melyben rögzíteniük kellett, hogy mennyit aludtak.

Jó alvás, szép bőr! 2.kép

A rossz alvók bőre lassabban regenerálódikA kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a hámréteg működését, megjelenését és regenerációs képességét befolyásolja-e az alvás minősége és mennyisége. A rossz alvás általában jelentősen befolyásolja az emberi szervezet több száz génjének működését, ugyanis ezek tevékenysége módosul az elégtelen alvás következményeként. Az alvás-megvonás több mint 700 gén tevékenységét módosítja, és mivel ezek a gének hordozzák a fehérjék előállításához és szabályozásához szükséges információkat, a módosult génműködés következményeként megváltozik az egész test kémiai összetétele, ráadásul a szervezet természetes biológiai órájában is zavar támad. Az alvás kiemelt fontosságú a test megújulásában és funkcionális állapotának a fenntartásában, ugyanis ha nem tudjuk feltölteni a sejteket, illetve a régieket újakkal helyettesíteni, akkor a folyamat a fent említett betegségek kialakulásához vezethet.
Az információgyűjtés után azt találták, hogy jelentős eltérések mutatkoztak azok között, akik saját bevallásuk szerint jól aludtak, összehasonlítva azokkal, akik nem. A SCINEXA bőröregedési értékelési rendszert használták az alvás bőrre gyakorolt hatásának feltérképezésére. Ezen a skálán minél magasabb a pontszám, annál észrevehetőbbek az öregedés jelei. Összesítve a rossz alvók átlagos pontszáma 4,4 volt és csupán 2,2 azok között, akik jó alvók. A résztvevő alanyok közül, azokon, akik rossz alvónak vallották magukat, láthatóak voltak a bőr öregedés jelei, mint például az egyenetlen pigmentáció, ráncok, és csökkent rugalmasság. Ez a kutatás fényt derített arra, hogy a jó alvók sokkal hatékonyabban birkóztak meg a bőrt érő stresszel, mint a rossz alvók. A napégés okozta bőrpír például magasabb számban jelentkezett a rossz alvók csoportjában; a látható gyulladás kisebb mértékben javult az azt követő 72 órában. A hidratálás elhagyása is sokkal jelentősebb mértékben érintette a rossz alvók bőrét. A kísérlet során többször alkalmazták a TEWL (Transepidermal Water Loss ) tesztet és azt találták, hogy 72 órával az után, hogy a bőrt különböző stresszoroknak tették ki, a bőr regenerációjának mértéke 30%-kal magasabb volt a jó alvók csoportjában. A kutatók azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a fokozott UVA-UVB terhelés hatására kialakult mély ráncok és pigment foltok megjelenésén a minőségi, kielégítő alvás sem segít.

A bőr öregedés felgyorsulásának oka egyértelműen az UV okozta eróziók. Már akár a havi rendszerességgel igénybe vett szoláriumozás is nagyon gyorsan öregíti a bőrt!!!

Jó alvás, szép bőr! 3.kép

Az alváshiány mellett a szolárium is gyorsan öregíti a bőrtLegközelebb, amikor újabb ránctalanító krém beszerzésére indulunk, inkább fontoljuk meg, hogy nem érdemesebb-e az alvási szokásainkon változtatni. Ez a tanulmány az első, amely egyértelműen bizonyítja, hogy nem megfelelő alvás összefügg a bőr működésének romlásával és felgyorsítja a belső öregedési folyamatokat. Dr. Baron azonban arra figyelmeztet, hogy a bőrünknek legtöbbet ártó UVA-UVB sugárzás káros következményeit a kielégítő alvás sem tudja eltüntetni.
Az alváshiány szinte már világjárvánnyá vált. A hosszan fennálló alvás deficitet már korábban is összefüggésbe hozták különféle kóros állapotok, mint a szívbetegségek, diabétesz, rák, elhízás és más immunhiányos állapotok kialakulásával, de hogy pontosan mi történik ilyenkor az emberi szervezetben, azt eddig nem tudták. A bőrre gyakorolt hatását is mostanában kezdtük megismerni, mondta Dr. Baron.

Forrás: https://www.prime-journal.com/study-finds-link-between-sleep-and-skin-quality/© 2010 szepsegbroker.hu | Jó alvás, szép bőr!
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink