Mennyi vitamin egészséges?
A nagy dózisú multivitaminok bevitele káros is lehet
2014. április 20. 12:49
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Szabó Judit Anna
Önmagában a multivitaminok nem csökkentik a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, sőt a nagy dózisban bevitt E-vitamin növelheti egyes daganatos betegségek kockázatát - írta a Smithsonian Intézet lapja. De mégis mennyi vitamint szedjünk?
Mennyi vitamin egészséges?
A vitaminok és ásványi anyagok bizonyos élettani folyamatok és az egészség fenntartásában nélkülözhetetlenek,
a vitaminok alkalmasak a vitaminhiány megelőzésére, kezelésére, a normál élettani folyamatok fenntartására és az egészség megőrzésére – ez eddig bizonyított tény. Azonban sokan nem arra szedik a multivitaminokat amire valójában bizonyítottan jók. Az öregkori elbutulás vagy a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére például nem alkalmasak a multivitaminok és a
C-vitamin sem véd 100%-osan a rák ellen. Vannak olyanok, akik szerint a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás mellett nincs szükség vitaminpótlásra, mások szerint viszont a mai egészségtelen táplálkozás nem biztosítja a megfelelő vitaminbevitelt. Tény, hogy bizonyos betegségekben, például táplálkozási, felszívódási zavarokban vagy a várandósság ideje alatt igenis szükség van koncentrált formában történő vitaminpótlásra.
De miből és mennyit szedjünk? A hivatalosan ajánlott vitamin beviteli szintek megállapításához bonyolult számításokat és felméréseket végeznek a szakemberek. Az
RDA (ajánlott napi beviteli érték) az a szükséges átlagos napi bevitel, ami a legtöbb egészséges felnőtt embernél eleget tesz a tápanyag beviteli követelményeknek. Az
RDA-t általában az átlagos követelményeknél magasabbnak számítják ki. Az
RDA értékek alapján könnyen összehasonlíthatóak a Magyarországon forgalomban lévő multivitamin készítmények. A vitaminok nagy része táplálék kiegészítőként van forgalomban, amelyek esetén
jogszabály írja elő, hogy egyetlen vitamin dózisa sem lehet kisebb a napi adagban az RDA 15%-ánál. Érdemes tehát megnézni a számokat a dobozokon.
Milyen vitaminokat és ásványi anyagokat szedjünk?
C-vitamin
A C-vitamin ugyan szerepet játszik a megfázások megelőzésében és kezelésében, de elsősorban nem ezért értékes. Az aszkorbinsav az emberi szervezetben megtalálható enzimek normális működéséhez elengedhetetlenül szükséges anyag. Az enzimek működésének biztosítása révén szerepe van a fehérjék előállításában is, elsősorban azonban
a kötőszövetekben nagy mennyiségben jelen lévő kollagén előállításában betöltött szerepe miatt nélkülözhetetlen. A vitaminhiány esetén megfigyelhető kóros kollagén szintézis káros hatással van a csont-, ízület- és izomképződésre.
Mennyi C-vitamin szükséges? A napi ajánlott C-vitamin-bevitel felnőttek számára 75-90 mg, ez az a mennyiség, amely minimálisan ürül ki a vizelettel, vagyis nagy része hasznosul. A gyógyszertárakban kapható C-vitamin-készítmények azonban ezt az ajánlott mennyiséget jócskán meghaladót, 200-1000 mg-ot tartalmaznak. Vajon nem káros-e illetve van-e értelme ilyen mértékben túllépni az ajánlott napi mennyiséget? A kérdésre rövid a válasz adható:
az aszkorbinsav több száz milligrammos mennyiségben is biztonságos, a fölösleges mennyiség a vizelettel kiürül. Tartósan nagy adagban szedve (1000 mg/nap fölött) az arra hajlamosaknál fokozódhat a vesekő kialakulásának kockázata, ezen kívül komolyabb veszéllyel nem kell számolni,.
A C-vitamint hagyományosan antioxidáns vegyületként tartják számon, amely megvédi a sejteket az úgynevezett szabadgyökök káros hatásától. Ám amikor a kutatók az aszkorbinsav tumorellenes hatását vizsgálták, kiderült, hogy az effektus a daganatsejteket körülvevő folyadékban képződő hidrogénperoxidnak köszönhető.
Következésképp a C-vitamin nagy dózisokban a várt antioxidáns hatás helyett
prooxidánsként viselkedett, szabadgyökök és hidrogénperoxid képződését segítve elő,
amelyek a kutatók feltételezése szerint megölik a tumorsejteket, míg az egészséges sejtekre a C-vitamin nem gyakorolt semmiféle hatást..
Erős dohányosok fogyasszanak sok C-vitamint! Fő forrásai: csipkebogyó, zöldpaprika, citrom, narancs, alma, káposzta, brokkoli, burgonya. Vízben oldódó vitamin Napi szükséglet az RDA szerint: Nők:60-65 mg (dohányosoknak legalább 100 mg) Férfiak:60-65 mg (dohányosoknak legalább 100 mg) A valóban javasolt minimális bevitel 1000-2000 mg lenne, Szent-Györgyi és Pauling szerint inkább 3000-4000 mg, sőt gyermekeknek és idősöknek 6000-8000 mg!
A bőrápolási termékekben is gyakran előfordul a
C-vitamin. Antioxidáns hatású,
fokozza a bőr ellenálló képességét, és szerepe van a kollagén képzésben, illetve a sebgyógyulásban is. Helyileg a bőrfelszínen adva a C-vitamin a vizsgálatokban során csökkentette a ráncosodást és a napégés súlyosságát.
Cink a megfázásra és a szép bőrért
A C-vitaminnal ellentétben például
a cinkről bebizonyosodott, hogy lerövidíti a náthás megbetegedések időtartamát, mivel a sejtanyagcserére hatva gátolja a megfázást okozó vírusok szaporodását és enyhébb tünetekkel is jelentkezik a betegség. Az emberi testben csak kis mennyiségű cink található (2-3 gramm) a vázizmokban, csontokban, de megtalálható a vesében, a hasnyálmirigyben, a retinában, a fogakban, a hajban, a májban, a vérsejtekben, a prosztatában vagy a herékben is.
Cinkből a hazai ajánlás 10 mg/nap, ami megfelelő táplálkozással könnyen fedezhető, nincs szükség tehát pótlásra.
A cink a bőrápolásban is nagyon fontos. Cink hiányában pattanások jöhetnek létre, fontos szerepe van az új sejtek képződésében valamint felgyorsítja a sebgyógyulási folyamatokat.
A helyileg alkalmazott cink ionoknak fényvédő hatásuk van, hisz magas antioxidáns kapacitásuk van. A cink-szulfát 10%-os oldatát napi 2x alkalmazva 2 hónapon keresztül már látványos
bőrhalványodást produkál. Cink hiányában a haj elvékonyodik és hullani kezd.
A napkrémekben lévő cink-oxid nagyon hatásos fizikai, ásványi fényvédő (
UVA és
UVB szűrő hatással is rendelkezik), a titán-dioxiddal együtt bőrbarát, így gyerekeknek is ajánlott napozáshoz.
D-vitamin, Niacin és fokhagyma
D-vitamin
Az európai lakosság csaknem fele
D-vitaminhiányban szenved ez a szerves vegyület azonban nagyon fontos az emberi szervezet számára. Nemcsak a csontritkulás, hanem az érrendszeri megbetegedések, immunműködési problémák, a cukorbetegség és számos rákos megbetegedés megelőzésében is szerepet játszik, egyes tanulmányok az asztmát és az allergiát is összefüggésbe hozták a D-vitamin hiányával. Magyarország földrajzi elhelyezkedése miatt gyakori a D-vitamin hiányos állapot, ezért a
felnőttek számára napi 2-3000 nemzetközi egységet, míg a kisgyermekeknek napi 4-500 egység D-vitamin fogyasztását javasolják novembertől áprilisig.
A D-vitamin elsősorban akkor keletkezik, amikor a bőrt UV-sugarak érik, de bevihetjük étrend-kiegészítőként is vagy táplálék formájában, például zsírban gazdag hallal.
Niacin (B3-vitamin)
A nikotinsav vagy nikotinamid formájában megjelenő
B3 vitamin javítja az immunsejtek képességét arra, hogy szembeszálljanak a Staphylococcus baktériumokkal, valamint részt vesz a zsírok, a szénhidrátok lebontásában és átalakításában. B3 vitamin hiánya a pellagra, a napfénynek kitett bőrfelületek elszíneződése, a nyelv- és bőrgyulladása, valamint hasmenés, súlyos esetben szellemi leépülés figyelhető meg. Fő forrásai: máj, sovány hús, szárnyas, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek, kemény héjú gyümölcsök, burgonya. Vízben oldódó vitamin Napi szükséglet Nők:15 mg, Férfiak:19 mg.
A
niacin vagy B3-vitamin a magas koleszterinszint, az Alzheimer-kór, a cukorbetegség megelőzésében nyújthat segítséget, azonban csak nagy dózisokban hatékony.
Koleszterinszint csökkentésre 1000-2000 mg javasolt naponta, ilyen nagy dózisú kiszerelés viszont vényköteles.
A bőrön, 4%-os gél formájában alkalmazva
hatékonynak bizonyult az akne kezelésében, közvetlen napozás előtt is felkenhető, nem okoz pigmentációt és fényérzékenységet a bőrön.
Remekül hidratál és csökkenti a ráncokat is. Általában más hatóanyagokkal kombinálva alkalmazzák a kozmetikai készítményekben.
Fokhagyma
A fokhagyma önmagában is hasznos, magas hatóanyag tartalmú fokhagymakapszulák formájában pedig gyógyszer.
A fokhagymakapszulák napi fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást és baktériumölő hatású. A fokhagyma egyik bioaktív összetevője, a
diallilszulfid százszor hatékonyabb az emésztőrendszert megbetegítő baktériumokkal szemben, mint két hagyományos antibiotikum. Egy magyar kutató,
Lekli István azt találta, hogy a friss fokhagyma szívvédő hatása sokkal jobban érvényesül a fokhagymakészítményekkel szemben. Eredményei szerint
a fokhagyma szívet védő hatékonysága nem annyira a benne lévő antioxidánsoknak, hanem az igen kellemetlen szagú hidrogén-szulfidnak köszönhető.
A fokhagyma a prosztatarák megelőzésében is hasznos lehet, ugyanis a
diallilszulfid gyorsítja a férfi nemi hormon, a tesztoszteron anyagcseréjét, ezért gátolja a prosztatarák kifejlődését.
Hogyan válasszunk vitamin készítményeket?
Érdemes tudni, hogy a rendszeresen szedett nagy hatóanyag tartalmú készítmények esetén a szervezet hozzászokik az emelt mennyiséghez, ha valamiért hirtelen abbahagyjuk a szedését átmeneti vitaminhiány léphet fel, ami rontja az immunrendszer normális működését. Fontos, hogy
megbízható, jó minőségű terméket vásároljunk, ahol feltüntetik a hatóanyagok mennyiségét. Ha a betegségek megelőzésére valamilyen étrend kiegészítőt szeretnénk vásárolni
célszerű inkább a kombinált (vitamin, ásványi anyag) készítményeket választani. Ezeknél a kombinált készítményeknél ügyelnek arra, hogy a különböző hatóanyagok megfelelő arányban legyenek bennük.
Mindezek mellett nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, napi öt adag zöldség vagy gyümölcs fogyasztása, valamint a megfelelő folyadékpótlás és a testmozgás is.
Forrás:www.smithsonianmag.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth, kodpiszkalo.blog.hu, http://www.borgyogyaszat.com/lexikon/vitaminok.html