SZAKCIKKEK

Tabletta lustáknak

Testmozgás egy pirula segítségével?

2013. július 30. 15:49
Gulyás Gabriella Anna
A Nature Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint a jövőben lehetségessé válhat, hogy az edzés minden előnyét egy tablettában nyeljük le, izzadás nélkül.


Tabletta lustáknak 1.kép

Testmozgás egy tabletta segítségével?Míg a kutatás egy hatékony „workout” pirulát ígér, felmerül a kérdés, vajon bölcs döntés lenne-e egy ilyet bevenni.
A Scripps Research Institute kutatóinak jelentése szerint egy összetevő, amit túlsúlyos egerekbe fecskendeztek, megnövelte egy fehérje, a REV-ERB aktivitását. Ez a fehérje szabályozza az állatok cirkadián ritmusát és biológiai óráját. A kezelt állatok a magas zsírtartalmú étrend ellenére is vesztettek a súlyukból és javult a koleszterinszintjük.
További nem várt eredmény, hogy az egerek oxigén felhasználása nőtt és öt százalékkal több energiát égetett el, mint a szerrel nem kezelt társai, annak ellenére is, hogy nem mozgott többet társainál. Sőt, a legtöbb esetben, a kezelt egerek lustábbnak és inaktívabbnak bizonyultak társaiknál.

Tabletta lustáknak 2.kép

A tabletta a testmozgás áldásos eredményeivel kecsegtet erőfeszítés nélkül?A Scripps Research Institute kutatói a Pasteur Intézet munkatársaival összeállva azt vizsgálták, hogy mit csinálhat ez az összetevő az izmokban, amivel eléri ezt a hatást. Mi megy végbe az izmokban, amitől olyan, mintha sportolnánk. Azt tudták, hogy a tabletta megnövelte a REV-ERB protein hatásfokát, de senki nem tudta, hogy ez mit csinál valójában az izmokban. Arra is kíváncsiak voltak, hogy a mozgás hiánya mellett miért fogynak le mégis az egerek, mi játszódik le a lustálkodók sejtjeiben.
A rendszeres testmozgás eredménye megnöveli a sejtekben a mitokondriumok számát és működésintenzitását az izmokban. A mitokondriumok olyan sejtalkotók, amik oxigén felhasználásával energiát állítanak elő. De ezeknek az állatoknak az izomsejtjei elkeserítően kevés mitokondriumot tartalmaztak.
A maximum oxigén kapacitásuk is 60 százalékkal alacsonyabb volt a normális értéknél és a mókuskerekes vizsgálat alatt sokkal hamarabb kifáradtak, mint a kontroll csoport egerei.
Thomas Burris professzor úgy fogalmazott, hogy a pirula képes a testmozgás számos pozitív hatását imitálni és nem elképzelhetetlen, teszi hozzá, hogy egy napon egy ilyen jellegű gyógyszer lehetővé teszi a testmozgás egészségre gyakorolt jótékony hatásának élvezetét azoknak az embereknek, akik mozgásukban korlátozottak vagy nincs lehetőségük rá (pl. űrhajósok).


Tabletta lustáknak 3.kép

A tabletta nem helyettesíti a valódi testmozgás előnyeitA kutatások alapcélja az volt, hogy segítséget nyújtson azoknak az embereknek, akik valamilyen okból nem tudnak sportolni és nem azoknak az életét szeretné megkönnyíteni, akik lustaságból nem hajlandóak. A különböző mozgásformáknak, mint például az úszásnak és a futásnak rengeteg előnye van az egészségünk szempontjából, melyet nem lehet egyetlen tablettába sűríteni.

SzépségBróker kommentje (Dr. Szabó Judit Anna): a cím „Tabletta lustáknak” csupán figyelemfelkeltésre alkalmas megnevezésként használtuk. Mint az a cikkből is kiderült, a tabletta nem alkalmas a mozgás minden pozitív előnyének helyettesítésére, így sem az oxigénkapacitás növelésére, mitokondriális energiatermelésre, sem a mozgás által keletkező endorfinszint emelésre (örömforrás, antidepresszáns hatás, stb.) nem alkalmas. Sőt, a kezelt egereknél nagyobb szintű inaktivitást figyeltek, ezért ez a tabletta az egészséges, de lusta emberek számára összességében negatív egészségügyi hatással lenne (pl. lehangoltság, depresszió, örömforrás helyettesítése élvezeti szerekkel, fokozódó étvágy, unalom-étkezések számának növekedése, ízületi és csontanyagcsere problémák, fibromialgia, stb.). Remélhetőleg szigorú előírásokhoz kötik majd felírásukat.

Forrás: http://well.blogs.nytimes.com
© 2010 szepsegbroker.hu | Tabletta lustáknak
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink