SZAKCIKKEK

Uti patika: mit csomagoljak a nyaraláshoz?

2010. augusztus 02. 16:52
www.weborvos.hu
Fontos részletek, amelyekre az egészségesek és a krónikus betegek úti patikájának összeállításakor ügyelni kell.


Uti patika: mit csomagoljak a nyaraláshoz?  1.kép

Az utazás során leggyakrabban előforduló problémákA lázat, a fájdalmat, hányingert csillapítani, a görcsöt oldani kell, a kiszáradással fenyegető hasmenés feltartóztatása, vagy a leforrázott bőr hűtése és steril fedése elmaradhatatlan addig, amíg az orvos megérkezik vagy elérünk a legközelebbi ügyeletre. De az utazás az itthoninál sokkal több speciális helyzetet teremt, ezért a biztonságos úti patika összeállításához is érdemes a gyógyszerész tanácsait, segítséget kérni. Például egy autós túra kezdetén nem mindegy, melyik orrcsöppet csomagoljuk be, mert van olyan is, amelyik mellett nem tanácsos autót vezetni.

Csomagolás, tárolás, alkalmazásA család összetételétől, a krónikus betegségektől, a célország jellemzőitől függően más-más szerekre lehet szükség, így a választáshoz nem szabad csupán baráti tanácsra vagy a reklámokra hagyatkozni. Ügyelnünk kell az adagolásra is kell: egyes időszakokban többet, míg máskor kevesebbet kell bevenni ugyanabból a pirulából, erre vonatkozóan inkább kövessük a képzett szakember tanácsát.

Gyakori figyelmeztetés, hogy az útnak induló krónikus betegek némi rátartással csomagoljanak a rendszeresen szedett szerekből, s lehetőleg kétfelé pakolják, - ha az egyik batyu elvész, maradjon elegendő a pirulából. Az ilyen betegeknek fokozott gondossággal kell összeválogatni azokat a vény nélkül kapható szereket, amelyeket a hirtelen támadó, de kevéssé súlyos tünetek ellen szednének: a gyógyszerek veszélyes kölcsönhatásáról a patikus minden pirula esetében készséggel ad felvilágosítást.

Vannak fontos apróságok, amelyekre az egészségesek úti patikájának összeállításakor is ügyelni kell. Az öngyógyszerezésben gyakori hibának számít, hogy ugyanazt a hatóanyagot vesszük be több, eltérő nevű - és rendeltetésű gyógyszerben. Tudni kell, hogy a láz-és fájdalomcsillapítók csoportjában sok az azonos hatóanyagú szer, ám a gyógyszerek összetevőinek aránya más és más. Van, amelyik inkább a lázcsillapításban megbízhatóbb, míg a másik a fájdalomérzés megszüntetésében hatásosabb. Így könnyen előfordul, hogy a lázcsillapításra bevett gyógyszer után nem sokkal másikat – azonos hatóanyagút - kapunk be a fejfájás enyhítésére, az ismételhetőségre előírt határidőn belül.


Nyaralás közben is gondot kell fordítani a tárolási előírásokra, ha választhatunk, olyan szert kérjünk, amelyik nem túl kényes, s ha mégis hűtve tárolandó gyógyszert viszünk, érdeklődjünk előre, megfelelően el tudjuk-e helyezni.

Mégis mit tartalmazzon az uti patika-csomag?
A cikk folytatása...

Forrás: www.weborvos.hu© 2010 szepsegbroker.hu | Uti patika: mit csomagoljak a nyaraláshoz?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink