SZAKCIKKEK

Szépségideál 100 évvel ezelőtt

Az 1912-ben tökéletesnek számító nő a mai normák szerint túlsúlyos lenne.

2013. január 14. 12:03
Gulyás Gabriella Anna
Napjaink nőideálja leginkább egy Victoria’s Secret modellre emlékeztet. Ezzel szemben 100 évvel ezelőtt az ideális női test teljesen másként festett.


Szépségideál 100 évvel ezelőtt 1.kép
A szépségideál, a tökéletes alkatú nő 1912-ben

Egy 1912-es cikksorozat a 24 éves, brooklyni születésű diáklányt, Elsie Scheelt kiáltotta ki a „női nem majdnem tökéletes mintapéldányának”. A hölgy, akit Dr. Esther Parker, egyetemi orvosszakértő választott ki 400 nő közül, a New York Times leírása szerint egy „világos hajszínű, kék szemű lány, akinek a megjelenése egészséget sugároz”.


Szépségideál 100 éve
Szépségideál 100 éve

A 100 évvel ezelőtti szépségideál méretei körte alakot rajzolnak ki170 cm körüli magasságával és 77,5 kilójával, körte alakjával, amelynek mell-derék-csipő körfogatai: 89-76-102 cm, a milói Vénusz arányaival rendelkezett. „Habár magasabb, mint az antik szobor és ebből következően nehezebb is, arányaiban feltűnően hasonlít.” írta a lap.
Ha ezeket a méreteket modern kontextusba helyezzük, a blogger Kate Harding megállapítása szerint Scheel BMI értéke 26,8 lenne, tehát a mai normákhoz viszonyítva túlsúlyosnak számítana. „ A Banana Republic-ban, hogy találomra mondjunk egy mai divatos amerikai üzletet, 8-as (38-as) méretű topot viselne és valószínűleg 12-es (42-es) méretű ruhát, aminek a melléből be kéne vetetnie.” írja a blogger.
Az akkori körte alak ma már túlsúlyosnak számít
Az akkori körte alak ma már túlsúlyosnak számít

A múltszázad nőideljának életmód titkaiScheel azt nyilatkozta az újságoknak, hogy a jó egészségét a „józan észnek” és a „tudatos életmódnak” köszönheti. „Azt eszem amit akarok és akkor amikor akarom.”
Úgy tűnik ez alatt kimondottan egészséges étrendet és életmódot értett. Habár csak nagyon ritkán reggelizett, állítása szerint a kedvenc étele a beefsteak (marhasült) volt.
Nem szerette az édességeket és nem vágyott finomságokra, ezen kívül érdekes módon életében soha nem ivott teát vagy kávét.
Az eredmény? „Soha nem volt beteg és nem ismerte a félelmet”. Véleménye szerint a nők boldogabbak lennének, ha megszabadulnának a félelmeiktől.

Szerinte az átlagos lányok túl sokat foglalkoznak rossz dolgokkal, sokszor táncolnak, isznak, ugyanakkor nem gyalogolnak eleget a friss levegőn. Ezen kívül kimerülésig, hosszú évekig dolgoznak tanulmányaikon. Diákként, aki kertészetet tanult azzal a céllal, hogy zöldségeket termesszen az édesapja farmján, azt mondta a lapoknak, hogy ő egy lelkes szüfrazsett és ha ő férfi lenne, gépészmérnöknek tanulna, mert szeret autót szerelni.”

Scheel nőideálja a saját anyukája volt.

Forrás:http://www.dailymail.co.uk/© 2010 szepsegbroker.hu | Szépségideál 100 évvel ezelőtt
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink