SZAKCIKKEK

2 in 1 migrén kezelés és szemhéjplasztika egyben

Új eljárás a plasztikai sebészetben

2014. augusztus 10. 12:16
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Szabó Judit Anna
Egy újfajta plasztikai sebészeti beavatkozás keretében nem csak a migréntől, de a szemráncaiktól is megszabadulhatnak a páciensek.


2 in 1 migrén kezelés és szemhéjplasztika egyben 1.kép
Dr. Oren Tessler professzor vezetésével egy plasztikai és rekonstrukciós sebészekből álló csapat nagy sikerrel alkalmazott egy újfajta sebészeti technikát a migrén kezelésére, melyről a Plastic and Reconstructive Surgery című folyóiratban számoltak be.
A beavatkozás bónuszaként a páciensek egy szemhéjplasztikát is kaptak ajándékba. A műtétre gondosan kiválasztott páciensek több mint 90%-a pozitívan reagált a beavatkozásra, 51,3%-uknál a migrénes fejfájások teljesen megszűntek, körülbelül ötödük pedig a tünetek mértékének 80%-os csökkenését tapasztalta. Közel harmaduk szerint pedig a tünetek 50-80%-ban enyhültek. Ráadásként még az arcuk is megfiatalodott a beavatkozásnak köszönhetően. De hogy lehetséges ez?

2 in 1 migrén kezelés és szemhéjplasztika egyben 2.kép

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz, ami miatt orvoshoz fordulunkA migrénes fejfájás erős fájdalmat okoz a fej egy bizonyos pontján és gyakran hányingerrel, fényre és hangokra való érzékenységgel társul. Nemzetközi adatok (USA, Egyesült Királyság) szerint a migrén előfordulási gyakorisága átlagosan 12%. Nők esetében és fiatalabb életkorban nagyobb. A migrénes fejfájások egyharmada aurás (szemkáprázással járó fejfájás) migrén. A Magyarországi Fejfájás Társaság közlése szerint hazánkban legalább egymillió, migrénes rohamoktól szenvedő beteg lehet. A migrénesek 25%-a havonta 4 vagy több, kétharmaduk pedig 1–3 súlyos migrénes rohamot él át. A rohamok súlyossága alapján a migrénben szenvedő betegek kétharmada kezelésre szorul. Noha a migrént viszonylag jól körülhatárolható klinikai tünetek sora jellemzi, diagnosztizálása olykor nem egyszerű. Nem ritka a migrén és a tenziós fejfájás együttes jelentkezése, máskor a migrén hasonlíthat a tenziós fejfájásra, vagy fordítva. A migrénes roham kiváltó okai között a stressz, a szorongás, a depresszió gyakran van jelen, de ezek a pszichés betegségek is gyakran járnak fejfájással. Súlyos esetekben idegsebészeti beavatkozásra is sor kerülhet a migrénes fejfájás megszüntetése érdekében.

A kék négyzettel keretezett idegeket blokkolják a migrén elleni műtéteknél
A kék négyzettel keretezett idegeket blokkolják a migrén elleni műtéteknél

Endoszkópos sebészeti beavatkozás a migrén megszüntetéséreEgy clevelandi plasztikai sebészcsapat eredményei szerint egyes izmok illetve porcok eltávolításával megszüntethető az időszakosan jelentkező, migrénes fejfájás.
A Case Western Reserve Egyetem plasztikai sebészei olyan műtéti megoldást dolgoztak ki a migrén kezelésére, amelynek eredményességét 100 beteg bevonásával vizsgálták, kontroll csoporttal összehasonlítva. A beavatkozások meglehetősen komplikáltak voltak. A panaszokat kiváltó terület elhelyezkedésétől függően a sebészek eltávolították a homlok vagy a nyak izomzatának egy részét, kiegyenesítették az orrsövényt, kimetszették az orrkagylók egy darabját illetve megrövidítették az arcideget egy szakaszon. A betegek 92 %-nál legalább felére csökkent a migrén gyakorisága, intenzitása vagy időtartama, míg 31%-uknál teljesen megszűnt a migrén a műtét után, ami igen elégedetté tette mind az orvosokat, mind a betegeket. Azonban számos mellékhatás is fellépett a műtét után. A páciensek 10-20%-a tapasztalt valamilyen zavaró esztétikai vagy érzetbeli változást, mint például a nyak gyengesége, az orr szárazsága, mélyedés a halántékon vagy a fejbőr viszketése.

Minden migréntől szenvedő beteg  tudja, mely pontból indulnak ki a görcsök
Minden migréntől szenvedő beteg tudja, mely pontból indulnak ki a görcsök

A Botox nem csak a ráncokat, hanem a migrénes fejfájást is megszüntetiA botoxot elsősorban a ráncok elsimítására használja az esztétikai orvostudomány. A botulinum toxin erős izombénító hatása miatt a ráncok kisimulását az érintett izmok elernyedése okozza. A migrénes általában a szemöldök felől, vagy a halántékon szokott elindulni majd a fájdalom a koponya irányába terjed, gyakran csak egyoldali panaszt okozva. Ezekben az esetekben célszerű alkalmazni a speciális migrén elleni botox kezelést. A migrén általában az artériás izomzat görcsével kezdődik. Minden migréntől szenvedő beteg pontosan tudja, mely pontból indulnak ki a görcsök. Akinek a görcsök kiindulási pontjai egybe esnek a ráncok megjelenésének helyével, az számíthat rá, hogy nem csak a fejfájása szűnik meg, hanem a ráncai is eltűnnek, ezért ilyenkor gyakorlatilag egy kezeléssel kétirányú hatást érnek el.
A botox használatával csak egy baj van, hogy hatása átmeneti.

Az új eljárás lényege, hogy a bemetszést a felső szemhéjon keresztül ejtik
Az új eljárás lényege, hogy a bemetszést a felső szemhéjon keresztül ejtik

Új műtéti eljárás a migrén kezelésébenAz új műtéti eljárás a már ismert endoszkópos beavatkozás egy alternatívája lehet. Sok esetben ugyanis az endoszkópos műtét számos ok miatt, mint például a páciens anatómia viszonyai, vagy az endoszkópos eszköz hiánya lehetetlenné teszi ezt a fajta megoldást. Az új sebészeti eljárás lényege, hogy a bemetszést a felső szemhéjon keresztül ejtik – az endoszkópos műtétnél a homlokon, a halántékon vagy a fül mögött - az eredmény pedig a migrént okozó idegek deaktivációja által ugyanolyan kielégítő.
Az újfajta műtétet végző orvosok azt tapasztalták, hogy a krónikus ideg kompressziós migrénes fejfájásoktól szenvedő páciensek 90,7%-a, 35 páciens, pozitívan reagált a kezelésre.
A műtét egy hatékony módja lehet a migrén kezelésének egyes pácienseknél - mondja Dr. Oren Tessler, de hangsúlyozza, hogy még több vizsgálat szükséges a módszer hatékonyságának tekintetében, különösen a páciensek kiválasztása fontos.
A műtéti technikának – a felső szemhéjon ejtett metszésnek – köszönhetően egyúttal korrigálni lehet a szem vonalát is, így a betegek nem csak a migrénjüktől, hanem a szemráncaiktól is megszabadulhatnak.


Forrás: http://jewishbusinessnews.com/2014/08/01/plastic-surgeons-report-migraine-relief-from-cosmetic-eyelid-surgery/, http://www.sciencedaily.com/releases/2012/04/120424162321, http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110202162043.htm, http://www.fejfajas-tarsasag.hu/info.aspx?sp=1© 2010 szepsegbroker.hu | 2 in 1 migrén kezelés és szemhéjplasztika egyben
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák


Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink