SZAKCIKKEK

Horkoló pasi mellett gyorsabban öregszel

A horkoló párunkat fiatalságunk érdekében kell meggyógyíttatnunk

2013. december 12. 11:40
Cikkünk szerzője Dr. Buda Bernadett, Dr. Szabó Judit Anna
Már több tanulmány is bizonyította, hogy összefüggés van a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és a bőr állapota között. A keveset alvó nők bőröregedése felgyorsul. A rossz alvás vezető oka a társ hangos és rendszeres horkolása.


Horkoló pasi mellett gyorsabban öregszel 1.kép

Az alvás és a bőröregedés összefüggéseiA Case Western Reserve Egyetem vizsgálatából kiderült, hogy a rosszul alvók bőre lassabban regenerálódik és gyorsabban öregszik. Már több tanulmány is bizonyította, hogy összefüggés van a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és a bőr állapota között. A keveset alvó nők bőre rosszabbul reagál a káros környezeti hatásokra, pld. az UV-sugárzásra, lassabban regenerálódik, és korábban mutatkoznak az öregedés jelei.

A rossz alvás általában jelentősen befolyásolja az emberi szervezet több száz génjének működését, ugyanis ezek tevékenysége módosul az elégtelen alvás következményeként. Az alvás-megvonás több mint 700 gén tevékenységét módosítja, és mivel ezek a gének hordozzák a fehérjék előállításához és szabályozásához szükséges információkat, a módosult génműködés következményeként megváltozik az egész test kémiai összetétele, ráadásul a szervezet természetes biológiai órájában is zavar támad. Az alvás kiemelt fontosságú a test megújulásában és funkcionális állapotának a fenntartásában, ugyanis ha nem tudjuk feltölteni a sejteket, illetve a régieket újakkal helyettesíteni, akkor a folyamat a fent említett betegségek kialakulásához vezethet.

Ez a kutatás fényt derített arra, hogy a jó alvók sokkal hatékonyabban birkóztak meg a bőrt érő stresszel, mint a rossz alvók. A napégés okozta bőrpír például magasabb számban jelentkezett a rossz alvók csoportjában; a látható gyulladás kisebb mértékben javult az azt követő 72 órában. A hidratálás elhagyása is sokkal jelentősebb mértékben érintette a rossz alvók bőrét. Ez a tanulmány az első, amely egyértelműen bizonyítja, hogy nem megfelelő alvás összefügg a bőr működésének romlásával és felgyorsítja a belső öregedési folyamatokat.


Horkoló pasi mellett gyorsabban öregszel 2.kép

Horkolás, mint a rossz alvás vezető okaA horkolás talán az egyik leggyakoribb oka a rossz minőségű és mennyiségű alvásnak. A felnőtt lakosság csaknem fele alkalmanként, de egy 2008-ban végzett felmérés alapján a magyar lakosság 63%-a rendszeresen horkol.

Tehát ha szépülni, fiatalodni szeretnénk, akkor ne csak az esztétikai kezelésekre koncentráljunk, hanem a horkolás-problémánk kezelésére is!

Igaz, ezért főleg párunkat hibáztathatjuk, hisz alkati, anatómiai okokból kifolyólag kb. háromszor annyi férfi horkol, mint nő. Azonban szintén felső légúti alkati eredettel, esetleg a változókor hormonális ingadozása miatt történő kötőszöveti meggyengülés és fokozottabb felső légúti lágyszöveti ellazulás, vagy akár orrlégzési panaszok miatt akár kortól függetlenül is jelentkezhet a nőknél is a horkolás.

Sok ember életét, társas kapcsolatát keseríti meg a horkolás, bár ők maguk alvás alatt nem szenvednek tőle közvetlenül. Azonban a kóros és hosszasan fennálló horkolást nem szabad csupán „férfias, vagy rossz szokásként” értékelni, mert az súlyos keringési betegségekhez, diabéteszhez, elhízáshoz, immunhiányos állapotokhoz, sőt, rákos megtegedések kialakulásához is vezethetnek.
Horkoló pasi mellett gyorsabban öregszel 3.kép

A horkolás megszüntetése nem csak szépít, hanem boldoggá is tesz!Statisztikai adatok szerint a párok 23%-a külön hálószobában alszik társuk horkolása miatt. Egy angliai kutatás szerint a horkolás a válások harmadik leggyakoribb oka.

Tény, hogy nehéz beszélni társunkkal a horkolásának zavaró hatásáról, gyakori, hogy érzékenyen érinti őt ennek az említése, hiszen olyan problémáról van szó, amit saját maga nem képes kontrollálni. Sokak esetleg indokolatlanul félnek, mert nincs kellő információjuk arról, hogy a horkolás kivizsgálása, és a kezelési módszerek nagy része nem kellemetlen, nem fájdalmas. A legújabb, svájci horkolás-gátló terápiás eszköz (a Velumount ®) már hazánkban is elérhető!

A nehéznek induló kommunikáció ellenére is érdemes azért társunkkal a horkolásáról beszélni. Ne támadólag lépjen fel, ne használjon nehéz vagy minősítő szavakat, próbálja inkább azt hangsúlyozni, hogy az ő egészsége számára is fontos, hogy kivizsgálják vagy kezeljék a horkolását. Értesse meg a partnerével, hogy a horkolás megszűnésével mindkettőjük élete könnyebb, párkapcsolatuk pedig boldogabb lehet.

A horkolás megszüntetésével egy csapásra megoldódnak problémái:
- nyugodtabb, kipihentebben tud aludni= ENERGIKUSABB LESZ
- lelassúl böröregedése = MEGSZÉPÜL, MEGFIATALODIK
- elkerül számos súlyos betegséget = EGÉSZSÉGESEBB LESZ
- nyugodtan aludhat a párja, kedvese mellett = BOLDOGABB LESZ PÁRKAPCSOLATA

Ajándékozzon nyugodt, horkolásmentes éjszakákat párjának
és saját magának!A hatékony HORKOLÁS terápia csakis a vizsgálatok eredménye alapján határozható meg. A kivizsgálások alapján dönthető az el, hogy a pácienseknél műtéti kezelés szóba jön-e a probléma javítása érdekében.© 2010 szepsegbroker.hu | Horkoló pasi mellett gyorsabban öregszel
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák


Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink