SZAKCIKKEK

A sok bor csorbát ejthet a szépségünkön is

A bor jótékony és káros hatásai

2010. szeptember 06. 17:28
SzépségBróker - Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI. törvény!)
Szeptember már nem csak a szüret ideje, hanem az oly divatossá vált borfesztiváloké is. Így hát itt az ideje, hogy összefoglaljuk, a mértékletes borfogyasztás milyen jótékony hatásokkal lehet szervezetünkre, és említést tegyünk a túlzásba vitt borfogyasztás negatív hatásairól is.


A sok bor csorbát ejthet a szépségünkön is 1.kép

A borfogyasztás jótékony hatásaiNemrég a Harvard Egyetem Nemzeti Öregedéskutató Intézete, valamint a Washingtoni Egyetem is az elmúlt évek legnagyobb anti-aging eredményének nevezte borban található alkotóanyag, a resveratrol felfedezését.

A vörös, bogyós gyümölcsök héjában, pl. a vörös szőlőben és így a belőle készített vörösborban is megtalálható a resveratrol, melyről a klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy magas antioxidáns hatással rendelkezik, megvédi a növényi sejteket a gombás és bakteriális fertőzésekkel szemben.

Az elvégzett számos kísérlet során bebizonyosodott, hogy a resveratrol emellett jelentős gyulladáscsökkentő aktivitással is rendelkezik, valamint képes ellensúlyozni a kalóriadús táplálkozás szinte összes negatív hatását, csökkenti a vércukor szintet, javítja a máj- és szívműködést, valamint a motorikus képességeket.

A sok bor csorbát ejthet a szépségünkön is 2.kép

A túlzásba vitt borfogyasztás hatásaiNe feledjük azonban, hogy a túlzásba vitt borfogyasztás – bármely másik alkoholhoz hasonlóan - belső szerveinkben, bőrünkön, és arcunkon is maradandó károsodásokat, torzulásokat idéz elő.

Bor (alkohol) fogyasztása esetén a hajszálerek kitágulnak, így a bőr kipirul. Normál esetben ezek a hajszálerek hamar összehúzódnak és a pirosság gyorsan elmúlik. A huzamosabb ideig tartó, rendszeres alkoholfogyasztás azonban megerőlteti a hajszálereket, így az arc és az orr pirossága (rosacea, rhinophyma) tartósan megmarad. Gondoljunk csak bele, mennyire jellemző a piros arc azok esetében, akik túlzásba viszik az alkoholfogyasztást.

Bár jelenleg még nincs bizonyított kapcsolat a pattanások (akne) kialakulása és az alkohol között, ismert, hogy az alkoholfogyasztás hormonális változásokat indít be a szervezetben, növekszik a tesztoszteron és az ösztrogén szint, ezek a hormonváltozások pedig hozzájárulnak a pattanások kialakulásához.

Az alkohol – így a bor is - vizelethajtó hatása miatt vízhiányt is okoz a szervezetben, így szárítja is a bőrt. Az alkohol okozta dehidratációt csak úgy pótolhatnánk gyorsan, ha minden egyes pohár alkoholra két pohár vizet innánk.

Mindezek mellett a rendszeres, tartós alkoholfogyasztás károsítja a szervezet vitamin- és káliumháztartását, a nyálkahártyákat, a vérereket, a májat, a hasnyálmirigyet, a gyomrot, a szívet.

Nékám Kristóf allergológus professzor véleménye szerint a bor, vagy az alkoholok önmagukban nem váltanak ki allergiás reakciót, ugyanakkor a különféle összetevők (kén-dioxid, élesztő, baktériumok által termelt hisztamin), adalékanyagok, és az előállítás során keletkezett melléktermékek bárkinél okozhatnak az allergiás reakciókhoz rendkívül hasonlító intolerancia-tüneteket. Ilyen anyag lehet például a fehérbor esetében a kén, vagy a Campari esetében a karminvörös ételszínezék.
Ugyanakkor nemrég egy borásznál diagnosztizáltak valódi allergiás tüneteket is, melyeket a borban található konzervált növényi fehérjék váltottak ki.

A bor által kiváltott intolerancia tünetek közt leggyakrabban kiütések, bőrpír, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés, hőhullám jelentkezik, de asztmások esetében légszomj, vagy hörgőgörcs is előfordulhat. A tünetek vörösbor fogyasztásakor súlyosabbak lehetnek, mint fehérbor esetében. Mindezeket a bor nagyüzemi készítése során felhasznált adalékanyagok és melléktermékek okoznak.
Tehát a "manipulált" borok esetében gyakrabban tapasztalhatunk allergiás tüneteket is a másnapi sajogató fejfájás mellett. Válasszunk inkább a minőségi magyar borok közül!© 2010 szepsegbroker.hu | A sok bor csorbát ejthet a szépségünkön is
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink