SZAKCIKKEK

A szívbarát és agyfényesítő étcsokoládé

Az étcsokoládé széleskörű pozitív hatásai az ütőerekre, vérnyomásra, szívre, májra, agyra és a bőrre

2012. július 20. 10:57
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Szabó Judit Anna
A fekete csokoládé nagy mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát – derült ki egy tanulmányból, melyet amerikai kutatók tettek közzé a European Heart Journal c. neves szaklapban.
A szívelégtelenség gyógyszeres terápiája mellett a kutatók az eredmények javítása érdekében kipróbálták az évszázadok óta alkalmazott „gyógyszert”, a kakaóból készült csokoládét. Míg egy másik vizsgálat bebizonyította, hogy a rendszeres étcsokoládé fogyasztás serkenti az agy működését idős embereknél is.


A szívbarát és agyfényesítő étcsokoládé 1.kép

Az étcsokoládé klinikai vizsgálataA fekete, magas kakaótartalmú étcsokoládé biológiai hatásait vizsgálva kiderült, hogy hatásosan csökkenti a vérnyomást. A kakaóban lévő antioxidánsok, a flavonoidok csoportjába tartozó flavanolok (magas catechin tartalom) jelentősen fokozzák az ütőerek belső felszínét borító sejtek nitrogén-monoxid termelését. Az ütőereket a nitrogén-monoxid tágítja.
A valódi, magas kakaótartalmú étcsokoládé rugalmassá varázsolta az ereket, ugyanakkor a vérlemezkék összetapadási készségét csökkentette, mely szintén kedvező hatású szív- és érrendszeri betegségekben.

Ajándékozzon szívbarát étcsokolédát szülinapra!
Ajándékozzon szívbarát étcsokolédát szülinapra!

Étcsokoládé a természetes vérnyomáscsökkentőNapi 100 gramm sötét csokoládé a vérnyomást olyan mértékben csökkenti, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21%-kal lesz alacsonyabb- mondta Matos Lajos professzor úr.
Az eredmény a következő kísérletből született: holland orvosok egy kisváros, Zutphen lakói közül egy csoport - közel ötszáz önkéntes, 65-85 év közötti férfit 15 éven keresztül vizsgálták. Megállapították, hogy a tizenöt év megfigyelési idő alatt azoknak volt a legalacsonyabb a vérnyomása, akik a legtöbb csokoládét fogyasztották rendszeresen. A csokoládé-kedvelők szív- és érrendszeri halálozása pedig fele akkora volt, mint azoké, akik nem, vagy csak ritkán fogyasztották ezt az édességet Az eredmény egyértelmű volt: az étcsokoládé vérnyomáscsökkenést okozott. A flavanokban gazdag, sötét csokoládé hatására az erek belső felszínének sejtjei több értágító anyagot (nitrogén-monoxid) termeltek, ezért mérséklődött a vérnyomás.

A szívbarát és agyfényesítő étcsokoládé 3.kép

Az étcsokoládé megelőzi az időskori demencia kialakulásátL'Aquila Egyetem munkatársai megállapították, hogy az étcsokoládéban lévő magas flavanol tartalom segít az agyműködés megőrzésében, hisz védik az agysejteket, javítják az agy anyagcseréjét és vérkeringését, így segít a memória fenntartásában.
Mindezek bizonyítására a Mars csokoládégyártó vállalat indítványozott egy olyan vizsgálatot, amelyben 90 idős ember vett részt, akik enyhe emlékezetzavarban szenvedtek. Az alanyok nyolc hétig naponta olyan táplálékot fogyasztottak, amely vagy 990 milligramm, vagy 520 milligramm, vagy 45 milligramm kakaó flavanolt tartalmaztak. A kutatás végén a résztvevők agyműködését különböző tesztekkel mérték. Az adatok azt mutatták, hogy a nagy (990 mg/nap) és közepes (520 mg/nap) mennyiségű flavanolt fogyasztók a tesztek egy részében jelentős javulást mutattak. A szem-kéz koordinációval, a munka- és a verbális memóriával, valamint a verbális folyékonysággal kapcsolatos feladatokban is jobban teljesítettek, mint a kevés (45 mg/nap) flavanolt tartalmazó italt fogyasztók.

A kakaóban rejlő magas flavanol tartalom (+)-catechin és (-)-epicatechin izomerjei szelektív monoamin oxidáz gátlók, így gyógyászati használatuk felmerült Parkinson és Alzheimer kórban szenvedő betegeknél is.

A kakaó, mint csodaszerA 16. századtól úti beszámolókban és orvosi írásokban részletes leírások olvashatók a kakaó és a csokoládé gyógyhatásáról és alkalmazásáról sokféle betegségben. Közölték, hogy megszünteti a lázat és májbetegségben igen hasznos. Már 1672-ben írtak arról, hogy a fahéjjal és szerecsendióval fűszerezett csokoládé megállítja a köhögést, amit néhány éve a legkorszerűbb módszerekkel végzett orvosi tanulmány is megerősített.

A bőrbarát csokoládéA csokoládé nem csak szívvédő, hanem bőrbarát is: német bőrgyógyászok önként jelentkező hölgyeknek adtak flavonoidokban gazdag-, illetve flavonoidokat alig tartalmazó csokoládé italt. A vizsgálati alanyok kijelölt bőrterületét egységes sugáradaggal rendszeresen „napoztatták”. Az ultraibolya fény okozta bőrpír a sok flavonoidot tartalmazó csoki italt fogyasztó hölgyek körében 15-25 %-kal csökkent a másik csoporthoz képest, akiknek a bőre kellemetlenül megpirult. A mérések még azt is bizonyították, hogy a csokoládé kezelés végére a bőr finomabbá és rugalmasabbá vált, mert mind a bőrfelszin víztartalma, mind a véráramlása növekedett.
Nem véletlen, hogy manapság a kozmetikai készítményekben mind gyakoribb összetevő a csokoládé.

Forrás: www.medicalonline.hu; www.harmonet.hu, www.natursziget.com, http://matuzalem.biz, http://www.livestrong.com/article/271702-what-are-flavonol-antioxidants/
© 2010 szepsegbroker.hu | A szívbarát és agyfényesítő étcsokoládé
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink