SZAKCIKKEK

Hormonkezelés a hosszú élet titka

Vajon rendszeres GnRH kezelésekkel kitolható éveink száma?

2013. május 26. 11:20
Gulyás Gabriella Anna
A hormonokban rejlik az örök fiatalság titka? A vizsgálatok elsősorban az idősebb korban bekövetkező betegségek elkerülésére koncentráltak, nem a ránctalan arcbőrre.


Hormonkezelés a hosszú élet titka 1.kép

Az öregedési folyamatok háttereAz öregedési folyamatok hátterében agyunk azon speciális területe , a hipotalamusz áll, amely számos az életünkhöz nélkülözhetetlen alapvető feladatot szabályoz.
Dongsheng Cai és munkatársai az öregedés folyamatának egereken való tanulmányozása közben meglepődve tapasztalták, hogy ha mesterségesen manipulálják az NF-kB fehérje komplex aktivitásának mértékét, az eltérően befolyásolja az öregedési folyamatokat. A felfedezés sok új lehetséges gyógyszer-hatóanyag célpontjául szolgálhat, amelyek ha nem is a fiatalság elixírjét rejtik magukban, az öregedéssel összefüggő betegségek megjelenését jelentősen kitolhatják majd.
A kísérletben használt egerek első csoportjának tagjait genetikailag úgy módosították, hogy azokban gátlódott a nukleáris faktor (NF-kB) működése, a második csoportban elősegítették ennek hatását, a harmadik csoport egereihez pedig nem nyúltak. A nem befolyásolt csoportban lévő egerek 600-1000, a fokozott fehérje komplex aktivitású egerek 900, míg az első csoportbeliek 1100 napig is eléltek.

A hosszabb ideig élő egerek mentálisan és fizikálisan is egészségesebbek maradtak a másik két csoport alanyaihoz képest.

A hipotalamusz által termelt GnRh jelentőségeTovábbi vizsgálatok rámutattak, hogy az NF-kB csökkenti a hipotalamusz által előállított gonadotropin-felszabadító hormon (GnRH) mennyiségét is, amely a serdülőkorban bekövetkező változásokban, az ivarérettség kialakulásában, valamint a petesejtek és hímivarsejtek képzésében játszik fontos szerepet. Hogy rájöjjenek, hogy a GnRH hatással van-e a várható élettartamra, állatok egy új csoportját adták a vizsgálatokhoz, amelyet naponta kezeltek a szóban forgó hormonnal. A kezelés a várt eredményt hozta, hiszen az állatok szintén hosszabb ideig éltek, hasonlóan az NF-kB gátolt állatokhoz, sőt mi több, ezekben az egerekben még új idegsejtek megjelenését is megfigyelték az agyban.

Ha a hormont közvetlenül a hipotalamuszba juttatták, még jobb eredményeket kaptak, ez megerősítette a kutatók azon elképzelését, hogy a hipotalamusz kulcsszerepet játszhat a legtöbb, korral összefüggő változásban.

Hormonkezelés a hosszú élet titka 2.kép

Vajon rendszeres GnRH kezelésekkel kitolható éveink száma?Dongsheng Cai szerint azonban ez a hormon is csak egyetlen résztvevője az öregedés folyamatának így senki ne reméljen örök életet a felfedezéstől.
Ez ugyan az első alkalom, hogy világos összefüggést találtak a GnRH és az öregedés folyamatai között, korábbi vizsgálatok már rávilágítottak a hosszú élet és termékenység kapcsolatára, amely utóbbiban a hormon fontos szerepet játszik.

Graziella Caselli tanulmányában például arról számolt be, hogy azok a szardíniai nők, akik az utolsó gyermeküket 45 éves koruk felett hozták a világra – azaz sokáig termékenyek maradtak – jóval nagyobb valószínűséggel érték el a 100 éves életkort, mint a menopauzán fiatalabb korban átesett nőtársaik.

A kutatók szerint az első lépés egyszerűen annyi hogy elfogadjuk, az öregedés folyamata lelassítható.
A vizsgálatok elsősorban az idősebb korban bekövetkező betegségek elkerülésére koncentrálnak, nem a ránctalan arcbőrre.
Mivel a hipotalamusz hatással van a szervezetünk minden egyes sejtjére, ezért befolyásolni a működését csak kiemelt körültekintéssel és óvatossággal szabad.

Forrás: www.ipon.hu© 2010 szepsegbroker.hu | Hormonkezelés a hosszú élet titka
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink