SZAKCIKKEK

A XXI. század hatóanyagi után kutatnak a tenger mélyén

Szépségipari kutatások a tenger fenekén

2012. február 14. 18:01
Venczel Katalin/ MTI
Mivel a szárazföld kincseit a kutatók már többnyire felfedezték, addig a Föld kétharmadát borító tengerekről alig tudunk. A francia Breton partok mentén található Finistere megyében mintegy ötven kis- és középvállalkozás a tengeri biotechnológia államilag is támogatott úttörő jellegű fejlesztéseivel foglalkozik az orvos- és gyógyszerkutatástól kezdve az élelmiszeriparon át a kozmetikai újításokig. A Finistere-ben ezer főt foglalkoztató ágazat kutatói 124 világszabadalmat jegyeztek már be az utóbbi évtizedben.


A XXI. század hatóanyagi után kutatnak a tenger mélyén 1.kép
Bretagne tengeri forrásait a helyiek korábban is hasznosították. A partok mentén összegyűjtött, ásványi sókban gazdag tengeri moszatokkal a XIX. században a termőföldet javították fel, a XX. században pedig elégették az algákat, majd a száraz, meleg anyagot zsákokba tömve, ágymelegítőként vagy - jódtartalma miatt - sebgyógyításra használták hagyományos népi gyógymódként - mesélte gyermekkori élményeit Marie-Francoise Le Guen megyei képviselő.

Algák a tudomány középpontjábanA tudományos szintű munkák a kilencvenes években kezdődtek, amikor is molekuláris szinten kezdték kutatni a tengeri moszatok összetételét.
Az algák szinte minden létfontosságú elemet koncentrált formában tartalmaznak, ezért alig találni ezeknél jobb vitaminforrást. A megye 1200 kilométeres partszakaszán fellelhető több száz algafajból azonban csak mintegy tucatnyi hasznosítható. Mivel csak tudományos módszerekkel lehet ezeket azonosítani, a szépségápolásban és az élelmiszeriparban közkedveltté vált vörös- és barnaalgákat - amelyeknek a víz mellett csak egy kis napsütésre van szükségük a gyors fejlődéshez - általában színük alapján különböztetik meg a közönséges zöldalgáktól.

Kozmetikai cég virágzása algákbólA megye északi csücskében, egy apró településen, Plouguerneau-ban működik az a cég, amely alig 15 év alatt a kozmetikai ipar egyik legfőbb algatermelőjévé vált.
André Prigent évi 9 millió eurós forgalmat lebonyolító családi vállalkozásának előnye, hogy a teljes feldolgozási folyamatot kézben tartja. A kitermelést követően 24 órán belül tartósítják az algában található hatóanyagokat (ásványi sók, nyomelemek, poliszacharidok, vitaminok, aminosavak, proteinek), az ipari jellegű szárítási folyamat után porokat vagy kivonatokat készítenek belőlük vizes oldat formájában, majd ezeket használják fel a különböző szépségápolási készítményekben. Az évi 10 ezer tonna algából előállított termékek 75 százaléka exportra készül. Az ötven megrendelő ország között előkelő helyet foglal el Magyarország: a Thalion márkát ötven hazai szépségszalonban és wellness szállodában forgalmazzák.

Az alga fokozza az anyagcserét, ezért alapvető összetevője a narancsbőr elleni bőrfeszesítő és karcsúsító, alakformáló bőrápoló termékeknek. Az arcápoló kozmetikumok közül - elsősorban A- és E-vitamintartalma miatt - az öregedő bőr ápolására használják, de a levegő szennyezettség okozta bőrkárosodások ellen, sőt hidratálására is kiváló alapanyag az alga.

Forrás: MTI© 2010 szepsegbroker.hu | A XXI. század hatóanyagi után kutatnak a tenger mélyén
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink