SZAKCIKKEK

Hyaluronsav – az anti-aging csodaszerünk

A fiatalság elixírje

2009. október 25. 20:22
Dr. Szabó Judit Anna, SzépségBróker -Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI. törvény)
A hyaluronsav összetett hatása miatt nyugodtan nevezhetjük a fiatalság elixírjének is. Az anti-aging csodaszer titkait táplálkozástudományi és a kozmetikai cégek már évtizedekkel ezelőtt felfedezték, így már élvezhetjük fiatalító hatását.


A hyaluronsav felelős az arc bőrének hidratáltságáért, teltségéért és rugalmasságáért is
A hyaluronsav felelős az arc bőrének hidratáltságáért, teltségéért és rugalmasságáért is
A hyaluronsav (hialuronsav, HA) egy olyan fehérje építő elem (glikozaminoglikán), amely az természetesen is megtalálható az emberi szervezetben (bőr, porc, ízületi folyadék, szívbillentyű, szem, izom). A szövetekben hálószerűen összekapcsolja és kitölti a sejtek közötti állományt, valamint tömegének 1000-szeresének megfelelő vizet képes megkötni, így biztosítva az adott szövet volumenét, térkitöltését és rugalmasságát. A hyaluronsav képes az immunrendszer működését is elősegíti, hiszen kiváló antioxidáns, de antibakteriális hatással is rendelkezik. A szervezetünk hyaluronsav tartalma folyamatosan csökken, mennyisége az újszülöttek kötőszövetében a legnagyobb, majd termelődése a húszas életévekben lassulni kezd. A bőr vízmegkötő képessége a 30-as évek után rohamosan csökkeni kezd, így a „szomjazó” kötőszövet vitamin és tápanyagellátása csökken, ezáltal fokozódik a szabadgyök-képződés. Az öregedés látványosan beindul, a bőr ráncosodni kezd, feszessége csökken, az ízületek fájdalmassá válnak, izomfelépítés lelassul, stb.

A szájon keresztül bevitt hyaluronsav felszívódását magnéziummal és cinkkel lehet fokozni. Míg a szintetikus C-vitaminok (aszkorbinsav) és a nikotin (dohányzás!) csökkentik szervezetünk HA szintjét.


Az öregedés folyamatát megfelelő életformával, táplálkozással, folyadékfogyasztással és táplálék-kiegészítőkkel lelassíthatjuk, vagy akár vissza is fordíthatjuk. Tehát nem szükséges belenyugodni a genetikai hajlamunkba.

A hyaluronsav összetett hatása miatt nyugodtan nevezhetjük a fiatalság elixírjének is. Az anti-aging csodaszer titkait táplálkozástudományi cégek mellett a kozmetikai ipar is felfedezte már magának évtizedekkel ezelőtt. Míg külsőleg alkalmazva csak a felhám vízháztartását lehet vele pozitív irányba befolyásolni, addig csökkentve molekulanagyságát (nano hyaluronsav), vagy kiegészítve kozmetikai eszközökkel (elektroporátor, mezoterápiás pisztoly, dermaroller) sikerült a bőr mélyebb rétegébe is eljuttatni. Az újabb technikákkal az egész arc természetesen ragyogó és rugalmas fiatalságát lehet visszaállítani, vagy a hajnövekedést látványosan beindítani. Míg a mélyebb ráncos barázdák térkitöltésére, vagy a keskeny ajkak feltöltésére a speciális keresztkötésekkel ellátott HA injekciós formája vált be.
A speciális keresztkötésekkel módosított hyaluronsav alkalmas mellnagyobbításra is!
A speciális keresztkötésekkel módosított hyaluronsav alkalmas mellnagyobbításra is!
A ráncfeltöltésre használt hyaluronsavat régebben állati szövetekből vonták ki – hasonlóan, mint a kollagént és az ellasztint, de gyakori allergiás szövődményeik miatt kivonultak az esztétikai iparból. Napjainkban biológiai fermentációval Streptococcus B baktériumokból előállítják elő a kristálytiszta, természetes alapú gélszerű hyaluronsav hatóanyagot. A másik alapvető probléma az volt, hogy a természetes hyaluronsav 1 hónap alatt teljesen felszívódott, s a ránctalanítást, ajakfeltöltést meg kellett ismételni 2-3 hónap után. A tartósabb hatás érdekében a kötöszöveti hyaluronidáz aktivitását próbálták lelassítani azáltal, hogy kémiai változtatásokat eszközöltek a HA-molekulák szerkezetében. Hyaluronsav láncokat, azokból hálót szőttek, majd keresztkötésekkel rögzítették a 3D-s hyaluronsav hálót. A keresztkötésekhez szintetikus anyagokat, rezinát gyököket, de leggyakrabban acrylatot használnak. Ezekkel már jelentősen sikerült megfékezni a hyaluronidáz bontóenzim aktivitását, és akár 1,5-2 évre is kitolhatták a végleges, de maradványmentes felszívódást. Az utóbbi öt évben újabbnál-újabb egyedi variációkkal léptek porondra az esztétikai termékeket forgalmazó gyógyszer-, és kozmetikai cégek.Hyaluronsav – az anti-aging csodaszerünk 3.kép
Ennek precedens eredménye az a Svédországban kidolgozott hosszú hatású, nagy molekulasúlyú hyaluronsav, amely alkalmassá vált mellnagyobbításra is.

Vajon mit hoz a jövő az anti-aging piacon?
Talán felfedeznek egy teljesen új csodaszert?
Vagy képesek lesznek tovább lassítani a hyaluronsav felszívódását, s akár 5 évig is tartós lesz egy-egy ránc-ajak, mellfeltöltő injekció hatása?
Reménykedjünk a legjobb változtatásokban, de addig is használjuk ki a hyaluronsav fiatalító hatását!© 2010 szepsegbroker.hu | Hyaluronsav – az anti-aging csodaszerünk
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink