SZAKCIKKEK

Szép, formás has akár otthon is

Hasizomgyakorlatok, és hasznos tippek

2010. június 29. 10:37
SzépségBróker - Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI. törvény!)
Tisztázzuk újra, hogy a tartós fogyás eléréséhez az egészséges, friss és nyers zöldségekben, gyümölcsökben gazdag diétás étrend és a rendszeres fizikai aktivitás egyaránt szükséges. Tehát ha szép, izmos hasat szeretnénk, nem elegendő pusztán a hasizomgyakorlatok sokasága.


Érdekességek:

A cukorbetegeknek is ajánlják a rendszeres testmozgást, ugyanis annak vércukorszint-csökkentő hatása megegyezik az inzulinéval.

Életkorunk előrehaladtával alapanyagcserénk fokozatosan csökken, ezért egyre nagyobb az esélye a nem kívánt lokális zsírfelhalmozódásnak.

Az idő előrehaladtával, valamint a szülést követően hasizmunk veszít feszességéből.

A szakemberek szerint a vérünkben található stresszhormonok túl magas szintje is kedvez a hasi zsírtöbblet kialakulásának.

Tévhitek a hasformázásrólA hasizom állapota nem pusztán esztétikai kérdés, rendszeres edzése nagyon fontos, hiszen központi tartószerepet tölt be a hátizommal együtt. A hasizom és a hátizom megfelelő kondíciója egészséges tartást, és ezáltal jó megjelenést biztosít. Elrettentésként: számos, gerincproblémával küzdő ember esetében kiderül, hogy probléma forrása hasizmuk alulfejlettsége.
A nagyobb pocak azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy fejletlen a hasizom is. Gyakran előfordul, hogy az erős izomzatot vastag zsírréteg fedi, ekkor a látvány nagyjából megegyezik az edzetlen has látványával. Tehát elsődleges cél a has feletti zsírdepók eltüntetése.
Ezen a ponton sokan követnek el egy újabb hibát, ugyanis azt gondolják, hogy a sok „hasazással” könnyedén eltüntethető a hasi zsírfelesleg. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a tudomány mai állása szerint nem létezik igazán lokális zsírégetés, tehát nem biztos, hogy a hasizom gyakorlatok végzése közben a has területéről fogyunk. Amikor szervezetünk zsírt éget, akkor az egész testben beindul a fogyás, nem csak egy megcélzott területen. Sokan összekeverik a helyi alakformálást a helyi zsírégetéssel. Az utóbbi nem létezik, azonban speciális, aerob gyakorlatokkal azt meghatározhatjuk, hogy az alakformálásra mely testtájunkon kerüljön sor.

Haskörfogat csökkentő kozmetikai és orvosi eljárások listáját a cikk végén találhatod meg!

Vagy problémád van a megnyúlt hasbőrrel? Hiába edzettél, fogyóztál, akkor is bőrredők csúfítjál el a bikinis összképet? ITT találhatsz hasi bőrfeszesítő orvos-esztétikai és kozmetikai megoldásokat mielőtt feladnád és plasztika sebészhez rohannál!

A has bőrének megnyúlása talán az egyik leggyakoribb női probléma. Már 4-6 kg hízás utáni fogyás után is lazább lesz a bőr, nem beszélve a nagyobb súly leadása, vagy a terhesség utáni hullámzó bőrredőkről. Igazán bosszantó és esztétikailag zavaró, ha ez a hasi bőrredő nem simul ki több hónapos edzéssorozat, vagy a szigorú diéta után sem.
Szép, formás has akár otthon is 1.kép

A hasizom otthoni formálásaSzerencsére a hasizom edzéséhez nincs feltétlenül szükség edzőteremre. Ha ismerjük a megfelelő gyakorlatokat és azok hatásait, akkor könnyedén összeállíthatunk egy jó hasizomprogramot akár otthoni edzéshez is. A megfelelő mozgásforma kiválasztásához azonban mindenképpen figyelembe kell vennünk saját adottságainkat (életkor, egészségi állapot, edzettségi szint, maximális mozgásterjedelmünk, testformánk) is. Ha mindezeknek megfelelő, jól megválasztott gyakorlatokból állítjuk össze a saját edzésünket, akkor már csak arra kell figyelnünk az idő előrehaladtával, hogy az izmok is adaptálódnak. Ez mit jelent? Azt, hogy, ha mindig ugyanazokat a gyakorlatokat ismételjük, ugyanolyan intenzitással, akkor az izmok hozzászoknak a terheléshez, és már nem érjük el a kívánt hatást. Hogyan lehet ezt elkerülni? Gyűjtsünk össze több megfelelő gyakorlatot, és ezeket váltogassuk edzésünk során, így legalább mi sem unjuk meg a mozgást, és a testedzés hatásfoka sem romlik. A másik fontos dolog, hogy edzésről edzésre növeljük az intenzitást. Ennek több módja is van: ha egy gyakorlatot nagyobb ismétlésszámmal végzünk. (pl. 4x10 hasprés, majd következő alkalommal már 6x10, majd 8x10... stb.) Ahogy egyre edzettebbé válunk, fokozhatjuk az intenzitást azzal is, hogy két gyakorlatsor közt csökkentjük a pihenőidőt, illetve hogy emeljük a heti edzésszámot.
Még egy tényt érdemes újra megemlíteni: a zsírégetés beindításához minimum 30-40 perc folyamatos aerob testmozgásra van szükség, és kezdetben optimális, ha hetente legalább 3 edzésre szakítunk időt. Így egészségünk mellett kedélyállapotunk és koncentrációs képességünk is javulni fog.

Szép, formás has akár otthon is 2.kép

Nézzük, milyen hasizomgyakorlatok jöhetnek szóba:1. A hasformálás egyik leghatékonyabb módszere a rendszeresen végzett hasprés. Legegyszerűbb formája, ha egy vékony szivacsra hanyatt fekszünk, térdeinket behajlítva lábainkat talpra húzzuk, kezünket tarkóra tesszük. A közhiedelemmel ellentétben törzsünket nem kell derékszögig emelni (ahogy a gyakorlat neve is mutatja, csak préselünk!), hanem elég csupán 10-15 cm-re eltávolítani a talajtól. Ügyeljünk arra is, hogy nem csak felemelkedéskor, de a törzsünk visszaengedése közben is hasból dolgozzunk, hasizmunkkal tartsunk ellen. A törzs emelése közben a levegőt fújjuk ki, míg a visszaereszkedés közben szívjuk be. Hasizmunk más-más részét erősíthetjük, ha a gyakorlatot egy kis változtatással hajtjuk végre. Keresztbe rakhatjuk egyik lábunkat a másik térdünkre támasztva, illetve a törzs emelése közben fordulhatunk egy picit oldalra is.

2. „Másik irányból” is indítható a hasizomgyakorlat. A szivacson hanyatt fekve két kezünket tenyérrel lefelé csúsztassuk a popsink alá, és lábainkat emeljük fel kb.45 fokos szögig. A gyakorlatot végezhetjük váltott lábbal, páros lábbal és térdfelhúzással is. Nagyon fontos, hogy hasizomból emeljük a lábat, ugyanis ennél a gyakorlatnál nagyon könnyű abba a hibába esni, hogy csak lendületből kalimpálunk a lábainkkal.

3. A hasizom alsó része a következő gyakorlattal edzhető: a kiindulóhelyzet ugyanaz, hanyatt fekvésben tegyük a tenyérrel lefelé fordított kezünket a popsink alá, és nyújtott, páros lábunkat emeljük fel derékszögig, úgy, hogy cipőnk talpa a plafon felé nézzen. Ezt követően páros lábunkat toljuk a plafon irányába. Ügyeljünk rá, hogy a derékszöget tartsuk meg!

4. Az ágyunk szélére ülve, vagy egy szék segítségével végezhetünk térfelhúzást is. Üljünk le, egyenes törzsünket döntsük kicsit hátra, és két kezünkkel támaszkodjunk meg a hátunk mögött az ágyon vagy a szék ülőfelületén. Emeljük fel a mindkét lábunkat nyújtva, majd húzzuk fel térdeinket a törzsünkhöz közelítve, és nyújtsuk vissza. Ezt ismételjük. A lábakat csak a széria végén tegyük vissza a földre.

5. Szintén az ágyon, vagy a széken ülve egy seprűnyél segítségével törzsfordítást végezhetünk, mely az oldalsó hasizmot edzi. Nagyon fontos, hogy a lábszárunk és a combunk, valamint a combunk és egyenes törzsünk is derékszöget zárjon be egymással. Vegyük a vállunkra a seprűnyelet és hátulról támasszuk rá a két alkarunkat úgy, hogy könyökök hátrafelé nézzenek. A törzsforgás csak derékban történjen, fejünk folyamatosan előre nézzen.
Szép, formás has akár otthon is 3.kép
Az edzés végén sose feledkezzünk meg a nyújtógyakorlatokról! Minimum 5 percet szánjunk hasizmaink védelmére. Legegyszerűbb, ha hanyatt fekve karjainkkal és lábainkkal is nyújtózunk.

A zsírégetés és hasizom-erősítés szempontjából is hatékony mozgásforma lehet még ezeken kívül az ugrókötelezés, az aerobik, a futás vagy kerékpározás.

Hasformázásra fel!Szakembereink által ajánlott kiegészítő alakformáló eljárások:VelaShape- látványos körméret csökkentés és bőrfeszesítés
Ultrashape - Alakformálás, zsírbontás
Wiener tekercselő alakformáló eljárás
LDM SONOSKIN- hasbőr feszesítésre
Body Shaping program
Revital-intenzív alakformáló kúra


Dr. Szabó Judit Anna, SzépségBróker - Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható és nem használható fel részben, vagy egészben egyik médiumban sem a tulajdonos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI. Törvény a szerzői jogról!)

© 2010 szepsegbroker.hu | Szép, formás has akár otthon is
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink