SZAKCIKKEK

Akne, a visszatérő probléma

2008. február 19. 01:12
Szépség Bróker
Az akne nem csak a tinédzsereknek okoz fejfájást, hanem a 20. életév után is komoly esztétikai és pszichés problémát jelenthet. Miért játszik szerepet kialakulásukban? Ki és hogyan segíthet aknes bőrünkön? Milyen természetes, orvosi és kozmetológia eljárások állnak rendelkezésünkre?


Akne, a visszatérő probléma 1.kép
Akne (pattanás) akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása eltömődik a fokozott faggyútermelés, vagy más környezeti hatás miatt, és begyullad. A gyulladásos mitesszerek, azaz pattanások (papula) között vannak gennyes pattanások (pustulák), csomók (nodusok), és még ennél is kiterjedtebb gyulladásos mitesszerek, ún. hólyagok (cysták). Magát a gyulladást és gennyedést a bőrfelszínről a duzzadt mirigybe jutott baktériumok - főként a természetes bőrflórában élő Propionibacterium aknes -, esetleg sarjadzó gombák okozzák. Az egyszerű pattanások 3-10 napig látszanak, a csomók 2-3 hétig okoznak panaszokat, a hólyagok több hónapig is kitartanak.

Az akne kialakulásában számos tényező szerepet játszik:

 • Serdülőkorban a hirtelen MEGEMELKEDŐ FÉRFIHORMONOK (androgének: tesztoszteron, androszteron, androsztendion DHAS, dehydroepiandroszteron DHA; fiúkban főleg a herék, lányokban a mellékvesekérek és a petefészkek termelik) miatt. Sok esetben a faggyúmirigy és a szőrtüsző túl érzékeny e hormonokkal szemben.

 • A pattanások előfordulásában GENETIKAI HAJLAM fedezhető fel az etnikai különbségek, és az öröklődés menete miatt. Mindkét szülő betegsége esetén az akne kialakulásának esélye a gyermekben több mint 50%.

 • A ZSÍROS BŐRrűeknél (homlok, orca, áll) eleve nagyobb a faggyútermelés, ezért ők hajlamosabbak az aknéra.

 • IDŐSZAKOS HORMONÁLIS VÁLTOZÁSOK is okozhatnak aknét, ezért tűnhet elő a nőknél a havi vérzést megelőző napokban néhány pattanás (progeszteron túlsúly).

 • A PETEFÉZEK BETEGSÉGEI vagy a HORMONRENDSZER EGYENSÚLYÁNAK FELBORULÁSA (mellékvesekéreg túlműködése = fokozott kortizol termelése), vagy egyéb szerv betegségei (szív=szívelégtelenség; vese=nephrosis; máj=cirrhosis ; terhességi toxikózis) közvetve emelik az androgének szintjét a szervezetben, melynek hatására a bőrön több helyen is fokozódik az akneképződés.

 • BELSŐ GYULLADÁSOS GÓCOK - gennyes foggyökér, mandulagyulladás, húgyuti gyulladások a bőrre kivetülve aknét provokálnak.

 • SZTEROID (kortikoszteroid) kezelés jelentősen megnöveli az esélyét az aknés bőr kialakulásának.

 • Felnőtt korban a STRESSZ hatására bekövetkező endokrin reakciók, és az IMMUNRENDSZER GYENGÜLÉSE együttesen hat az akne képződésére.

 • Néhány PROGESZTERON TARTALMÚ GYÓGYSZER (fogamzásgátlóként, mellfeszülés ellen, kisméretű, jóindulatú petefészekciszták, valamint jóindulatú emlődaganatok visszafejlesztésére használják) tartós szedésének férfihormonszerű hatása miatt az akne képződést fokozza.

 • Bizonyos, főleg ZSÍROS KOZMETIKUMOK, melyek elzárják a pórusokat. A gondatlan arctisztítás, a lúgos szappanok használata.

 • A piszkos, városi levegő (SZMOG), a mérgező vegyi anyagok, munkahelyi SZENNYEZŐDÉSEK (szabászati textildarabok, liszt, szén- és fapor, motorolaj, zsírcseppek, stb), amelyekre a bőr érzékenyebben reagál.

 • A napfényre, bizonyos kozmetikumokra, vagy élelmiszerekre (pl. csokoládé, fűszerek, olajos magvak, citrusfélék stb) adott ALLERGIÁS VÁLASZREAKCIÓ is fokozhatja a pattanásképződést.

 • A JÓD (jódtartalmú ételek, jódozott só) provokáló szerepe azonban bizonyítottan növeli az akne kialakulásának gyakoriságát

Az akne megjelenési formái:


 • Akne comedonica: legenyhébb, gyulladt forma. Az arcon nyitott és zárt komedók találhatók a homlok, az orr és az áll területén. Már 10 évesen is diagnosztizálható.

 • Akne papulopustulosa: gyulladt csomók, pusztulák jellemzik. Nemcsak az arcon, hanem a háton, és a mellkas területén is megtalálható.

 • Akne conglobata: legsúlyosabb formája, inkább fiúknál, fájó, gyulladt csomók, ciszták, bőr alatti beszűrődések

A pattanások (akne) általában az arcon és a háton mutatkoznak, de bármely szőrtüszőkkel borított testtájon előfordulhatnak, extrém esetben a végbél körül és a hónaljban is lehetnek. Néha lázas állapotot is okozhatnak. Ritkábban kisgyermekeken az infantilis aknénak nevezett forma látható, amely 5 éves korra rendszerint megszűnik. A napfény általában jótékony hatású a közönséges akne esetében, de az ún. majorca akne pont napfény hatására jelentkezik.

A tünetekhez sorolhatjuk a gyógyuló pattanások után maradó hegeket is. Gyógyuláskor az aknes szövetkárosodás kis sebként viselkedik. Teljes gyógyuláskor a sebet záró, kezdetben normálisan pirosas, és a bőrből kissé kiemelkedő hegszövet vérellátása csökken, elhalványul. Ezek az ún. maculák sokszor csak hat hónap elteltével tűnnek el végleg. A sötétebb bőrön, még tovább látszanak. A súlyosabb pattanások heggel gyógyulnak, melyekből megint csak sokféle akad. A keloid heges akne kidomborodik a bőrfelszínből, s évekig elcsúfíthatja az arcot, de mérete idővel csökkenhet. A szövetvesztéssel járó akne jégcsákányszerű heggel gyógyul.

Mivel minden ember bőre más és más, ezért az akne és a pattanás különféle formákban jelentkezhet. A pattanások kezeléshez pedig azért szükséges az orvos, mert nemcsak a bőr szerkezetét, hanem az egész szervezet működését is figyelembe véve állapítja meg az aknét kiváltó okot. Az időben végzett célirányos terápiával kivédhetőek a maradandó hegek, sebhelyek kialakulása.

Az akne-kezelés célja:

 • komedók, pusztulák, papulák, csomók megszüntetése

 • az akne újraképződésének megakadályozása

 • a hegek képződésének megakadályozása

 • vissza kell fogni a faggyú termelődését

 • fenn kell tartani az enyhén savas ph-értéket

 • meg kell erősíteni a bőr védelmét


Akne kezelésében kiemelkedő bőrgyógyászaink:

1. Dr. Kolat Zsuzsanna / Alfa-Med / gyógyszeres, homeopáthiás, fényterápiás megoldások (IPL, lézer)
2. Dr. Stehlich Gábor / Mátyásföld Klinika/ gyógyszeres és/ vagy IPL megoldás
3. Sólyom Katalin / magánrendelő / speciális diagnosztika ( demodex-szűrés), "bio-krémek" használata, gyógyszeres megoldások
4. Dr. Balogh György / Fehérhajó Revital Center / gyógyszeres, fényterápiás megoldások (IPL, lézer)
5. Dr. Poroszkai Mária / Fehérhajó Revital Center / gyógyszeres, fényterápiás megoldások (IPL, lézer)

Kozmetikusaink, akik az akne kezelésére speciális megoldással rendelkeznek


1. Moncz Henriette / Wellmed Stúdió / Piroche Cosmetique
2. Jenőfi Réka / SkinImage; Janssen cosmetics kezelések problémás bőrökre: kombinált bőr, akné, rosacea
3. Fülöp Ildikó/ Silver Beauty szalon / Növényis őssejt kezelés, Vitalézer
4. Vízler Jenőné / High Care Center Debrecen/ HIgh Care termékek + IPL
Akne kezelési lehetőségei:

Enyhébb esetben elegendőek lehetnek a házi kezelések is: a szaruréteg túltengésének ellensúlyozására hámlasztó készítményeket, szárító paszták, rázófolyadékot tehetik a pattanásokra főleg éjszakára. Vigyázzon az erősen hámlasztó készítményekkel, mert a bőr természetes fényvédelmét biztosító szarurétegét elvékonyítja és így a bőr pigmentálódását idézhetik elő. Az A-vitamin származékait tartalmazó krémek kifejezetten fényérzékenyítő hatásúak, ezért fontos, hogy kizárólag éjszakára kenjék föl őket. Általában nem tanácsos a pattanást kinyomni, különösen, ha mélyen van. Mégis, valljuk be, hiába a jó tanács, - "Bízzuk inkább szakemberre!" - nehéz megállni, hogy ne nyomjuk ki, ne piszkáljuk. Hiszen nem lehet minden bibircsókkal kozmetikushoz rohanni… A mitesszerek közül házilag kinyomni csak a fekete közepű, nyíltakat volna szabad, a fehér közepűeket csak kivételes esetben. Ha mégis nekiesnénk annak az 1-2 pattanásnak, előtte alaposan tisztítsuk meg az arcbőrt, majd mintha inhalálna, gőzölje a bőrt, amitől a pórusok kinyílnak. A nyomkodást csak puha pamutanyaggal végezzék (a körmök ne vájjanak bele a bőrbe felsebesítve azt)! Utána alkoholos fertőtlenítő, pórusösszehúzó hatású oldattal töröljék le a bőrfelületet. Majd a faggyúmirigy-működést szabályzó, pórusösszehúzó gyógykozmetikumot, krémet alkalmazzon. A műveletet elég egy hónapban egyszer végezni. Ha ennél gyakrabban "nyúzzák" a bőrt a tisztítással, főleg pórusösszehúzó szerek nélkül, akkor bár mitesszermentes, de hosszú távon tág pórusú maradhat, ami még könnyebben eltömődik és nem is esztétikus. Ezért jobb, ha ezt szakképzett kozmetikusra bízzák! A kozmetikai kezelés során a tisztítási fázis után értékes hatóanyagokat juttatnak a kezelendő bőrfelületbe: bőrnyugtató hatású azulén, tápláló borágó- és jojobaolaj, hidratáló hialuronsav és epigran.

Ha 1-2 kozmetikai kezelés után sem enyhülnek az aknes tünetek, akkor mindenképpen forduljon bőrgyógyászhoz!

A gyógyszeres kezelés kiterjedhet a felületi módszereken kívül szisztémás (belsőleges) készítményekre is.

A bőrgyógyászok külsőlegesen alkalmazzák az A-vitamin származékokat, a retinoidokat. Az utóbbi idôben olyan újabb készítmények jelentek meg (adapalen, tazaroten), amelyekrôl nemzetközi szinten igen kedvezôen nyilatkoztak. A másik legelterjedtebb lokális készítmény benzoylperoxid (2,5%), amely a mirigykivezető nyílásokat szűkíti, és gátolja a baktériumok szaporodását. Esetenként szükség lehet helyileg alkalmazható antibiotikummal (clindamycin; vagy a cinkkel kombinált erythromycin-készítményben a cink meggátolja az erythromycin-rezisztencia kialakulását és hatékony a rezisztens P. acne-törzsekkel szemben) kiegészíteni a recepturát. A külső antibiotikum adása során alkalmazznak intermittáló benzoilperoxid-, ill. azelainsav-kezelést (pl. 3 hét antibiotikus externa 1 hét bezoil-peroxid) is.

Az akne belsőleges terápiájára 3, csak receptre kapható gyógyszercsoport szolgál: antibiotikumok, hormonok és a retinoidok. A szájon át kúraszerűen szedhető készítményeket helyi szerekkel együtt alkalmazzák, kivéve a retinoid kezelést. Az antibiotikumok a baktériumok számát, és a gyulladásos tüneteket csökkentik.

A retinoid hatóanyagok (pl. az isotretionin) A-vitamin származékok, amelyek szintén csökkentik a baktériumszámot, a mirigyek faggyútermelését, a gyulladást és a mitesszerek kialakulását is. Orális adagolásuk szigorú orvosi felügyeletet igényel, előtte, a kúra alatt, majd utána vérvizsgálattal kell kiszűrni az esetleges nem kívánatos mellékhatásokat. Mivel a kezelés káros hatással lehet a magzatra, így a kúra alatt fogamzásgátló szedése ajánlott a nem kívánt terhesség elkerülése végett. Valamint a retinoidoknak jelentős fényérzékenységet növelő hatása van, ezért nappalra ajánlott a magasabb fényvédőfaktoros kozmetikai krémekkel való együttes használata (min. 25 SPF=sun protection factor)!

Az utóbbi idôben olyan újabb készítmények jelentek meg (adapalen, tazaroten), amelyekrôl nemzetközi szinten igen kedvezôen nyilatkoztak.

A férfi hormon (androgen) túlprodukció ellensúlyozására női típusú hormonok, valamint antiandrogén-tartalmú fogamzásgátló adagolása is szóba jöhet. A hormonkezelés lényege az, hogy olyan készítményeket adunk, amelyek kompetitíve gátolják a hatásos saját hormonnak a receptorhoz történô kötôdését (antiandrogének, pl. ciproszteronacetát, chlormadinol), illetve hatásukban ellentétesek a tesztoszteronnal (ösztrogének). A hormonkezelés célja a faggyútermelés visszaszorítása. A kúra általában 18 hónapig tart, mellé helyi kezelést javasolnak a szakorvosok. Természetesen ez csak nők számára jelenthet megoldást.

A már kialakult hegeken, indokolt esetben bőrgyógyász-kozmetológus vagy plasztikai sebész segíthet (lásd heges bőr kezelése, dermaroller kezelés). A bőr felső rétegének ledörzsölésével (mikrodermabrasio), hámlasztásával (gyümölcssavas hámlasztás, glikolsavas mélyhámlasztás, kémiai dermabrasio), valamint IPL, vagy lézeres kezeléssel lehet a hegeket szépíteni, eltüntetni.
Akne, a visszatérő probléma 2.kép

Természet adta megoldások(gyulladáscsökkentés, immunstimulálás, és normális anyagcsere-, hormonrendszer működésének biztosításával)

Külsőleg alkalmazható

FŐZETEK, OLAJOK:

Gyulladáscsökkenető főzetek:

 • cickafark
 • citromfű
 • csipkebogyó
 • boróka
 • rozmaring

Bőrgyulladások és pattanásos arcbőr kezelését kiegészítő

TEAKEVERÉK:

 • Vadárvácskafű 3,0 rész
 • Bojtorjángyökér 2,0 rész
 • Csalánlevél 2,0 rész
 • Csipkebogyóhús 2,0 rész
 • Édesköménymag 1,0 rész

A teakeverékből 1 púpozott evőkanálnyit 0,5 liter forrásban lévő vízbe teszünk, majd lassú tűzön néhányszor megkeverve felforraljuk. Eután 15–20 percig lefedve állni hagyjuk, majd szűrjük. Ízesítés nélkül, vagy mézzel és citrommal enyhén ízesítve naponta 2–3 adaggal célszerű elfogyasztani.

Akne, a visszatérő probléma 3.kép
Antibakteriális, ill. gyulladáscsökkentő

OLAJOK:

nem szárító olajok:

 • teafaolaj
 • szagtlan fokhagyma

szárító olajok:

 • csipkebogyóolaj
 • szőlőmagolaj
 • mirtusz
 • jázmin
 • kakukkfű
 • kamilla

faggyúmirigy működését szabályozzák:

 • zsálya
 • ylang-ylang
 • rózsafa
 • gólyaorr

Édesvizi és tengeri

ALGÁK:

 • Laminaria alga
 • Spirulina alga
 • Fuons Algae
 • vörös alga

MAGVAK:

Egyes bőrbetegségek (pl. akne, ekcéma, pikkelysömör) kialakulásának megelőzésében – és kezelésében is – nagy szerepük van a telítetlen zsírsavakban gazdag magvak olajainak (pl. ligetszépe, len, kerti borágó, tök, kukoricacsíra), amelyek étrend-kiegészítőként fogyasztandók, de bőrápoló kozmetikai készítmények alapanyagául és/vagy hatóanyagául is szolgálnak.

HOMEOPÁTIÁS készítmények:

Legnagyobb előnyük az, hogy mindenféle mellékhatás nélkül érnek el eredményeket, hisz a szervezet öngyógyító erejét használják fel.

 • Hepar Sulfuris
 • Silicea
 • Sulfur
 • Eugenia Jambosa
 • Arnica Montana

Akne, a visszatérő probléma 4.kép

VITAMINOKA vitaminok nélkülözhetetlenek szervezetünk számára az élettani folyamatokhoz, a sejtek anyagcseréjéhez és megfelelõ mûködéséhez. Nem termelnek energiát, és kis mennyiségben kell fogyasztani õket a megfelelõ hatás kifejtéséhez. Megfelelõ, vagy éppen elégtelen bevitelük az egész szervezet, így a bõr egészségére is hatással van: a bõr elváltozásai jelezhetik bizonyos vitaminok hiányát, illetve bizonyos bõrproblémák orvosolhatók megfelelõ vitamin bevitelével.

A vitamin (retinol)

A bőrápoló szerek "sztárvitaminja" az A vitamin, amely nélkülözhetetlen a bőr és nyálkahártya épen tartásához. A leghatékonyabb formája a zsíroldékony RETINOL, amelyet csak állati szervezetből lehet nyerni. Forrásai: borjúmáj, csukamájolaj, füstölt angolna, kenőmájas, penészes sajt, tyúktojás. Elővegyülete (mely a szervezetben részben A vitaminná alakul) a béta-karotin (karotinoid), amelyet a sárgarépa tartalmaz nagy mennyiségben, jelentős anti-oxidáns hatással is rendelkezik.

E vitamin (tokoferolok)

A tokoferolok főleg A , C vitaminnal és szelénnel együtt tudja megvédeni a hormon- és enzimrendszerünket a szabadgyököktől, amelyek igen nagy mértékben felszaporodhatnak a stresszes, szmogos (NO, ózon) városban élők szervezetében. Az E vitamin nagy szerepet játszik a sejtmembránok stabilitásában, A kötőszövet vízmegkötő képességének növelésében és bizonyos fényvédő hatása is van. Így nem csoda, hogy a kozmetikai cégek nem tudják nélkülözni az E vitamin alkalmazását sem a bőr öregedésének lassításánál, sem a sebgyógyulási folyamatok gyorsításánál. Forrásai: búzacsíraolaj, téli spárga, hámozatlan lenmag, csicseriborsó, pulykakakas, nyers paprika, zellergumó.

F vitamin

Létfontosságú telítetlen zsírsavmolekulák együttese, amelyek főként növényi olajokban találhatóak. Szépségápolási szempontból az egyik legfontosabb vitamin. Hiánya bőrszárazságot, a haj és a köröm töredezését okozhatja, ill. különböző bőrbetegségek (ekcéma, pattanások) formájában jelentkezik. Főbb forrásai: növényi (búzacsíra, napraforgó, szójabab) olajok, dió, mandula, avokádó.

B2 vitamin (riboflavin)

Támogatja a bőr gyógyulási folyamatait, valamint szerepet játszik a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjében is. Hiánya gyakori szájzugrepedéshez, bőrgyulladáshoz, illetve gyomor- bélrendszeri tünetek kialakulásához vezethet. Forrásai: Tej, joghurt, máj, tojás, hús, szárnyas, hal, élesztő, olajos magvak, hüvelyesek, búza és egyéb gabonanövények korpája.

B3-vitamin (PPfaktor, niacin, nikotinsav, nikotinamid)

Két azonos aktivitású molekulája van, a nikotinsav és nikotinamid. A B3 szerepet játszik a nemi hormonok, a tiroxin és az inzulin szintézisében is. A niacinamid ezen keresztül részt vesz a zsírok, a szénhidrátok lebontásában, átalakításában. Hiánybetegségét, a durva bőrt (pellagra) már 1735-ben feljegyezték, amely bőrgyulladással, hasmenéssel, súlyosabb esetben idegrendszeri tünetekkel, elbutulással jár. A niacinamid újabban tört be a kozmetikába. A bőrön, 4%-os gél formájában alkalmazva előnyösnek bizonyult az akne kezelésében. Táplálékaink közül főleg a máj, a húsok, az élesztő, a teljes kiőrlésű gabonalisztek tartalmazzák nagyobb mennyiségben.

B5-vitamin (pantoténsav)

A testünk természetes antitest termelését is segíti, így erősítve az immunrendszert és biztosítva hatékony védelmet a pattanások ellen. Hasznosnak bizonyult a bélrendszeri megbetegedések kezelésekor is. Hiánya nagyon ritkán fordul elõ. Jelenlétében gyorsul a haj növekedése, serkenti a szõrtüszõk mûködését, egyesek szerint az õszülési folyamatot lassítja. Forrásai: máj, élesztõ, tojás, tej, halikra, méhpempõ.

H-vitamin (biotin)

Megfigyelték, hogy hiánya esetén fokozódik a faggyútermelés, seborrhoeás bõrgyulladás lép fel. Pattanásos, mitesszeres, faggyúmirigyproblémás bõrre ajánlott készítményekben a fenti megfigyelésekre hivatkozva használják. Forrásai: burgonya, tej, tojás, máj, élesztõ.

C-vitamin (aszkorbinsav)

A bőrápolási termékekben is gyakran előfordul. Antioxidáns hatású, fokozza a bőr ellenállóképességét, és szerepe van a kollagén képzésben, illetve a sebgyógyulásban is. Helyileg a bőrfelszínen adva a C-vitamin a vizsgálatokban során csökkentette a ráncosodást és a napégés súlyosságát.

cink

 • az új sejtek képződéséhez elengedhetetlen
 • hiányában pattanások jöhetnek elő
 • gyorsítja a sebgyógyulási folyamatot

réz

 • kötőszövet felépítésében van szerepe
 • segítségül van a bőr színét meghatározó melanin előállításában is

© 2010 szepsegbroker.hu | Akne, a visszatérő probléma
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink